Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Portades efter telefonmiss

Kvinnan skulle besöka Tillberga-anstalten för första gången, men visste inte att hon självmant måste lämna ifrån sig sina telefoner. Då fick hon inte komma tillbaka.

Det är förtroenderådet på Tillberga-anstalten som JO-anmält händelsen. Enligt anmälan hade kvinnan aldrig tidigare varit på ett fängelse, men fick ingen information om vilka regler som gällde vid besök. När sedan två telefoner hittades i hennes handväska drog anstalten in hennes besökstillstånd, trots att det enligt förtroenderådet inte fanns någon anledning att tro att hon försökt smuggla in dem.

Förtroenderådet kallar det i sin anmälan helt orimligt att besökare förutsätts känna till vilka regler som gäller i Kriminalvården.

JO, justitieombudsmannen, har nu inlett en utredning och kräver att Kriminalvården redovisar vilken information man ger besökare och vilka konsekvenser det får om någon inte självmant lämnat ifrån sig ett förbjudet föremål.