Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Posten stoppar utdelning i hyreshus

Surabor kan få åka till Hallsta för att hämta sin post.

Kan inte hyresvärden Hammartornet och Postnord komma överens stoppas postutdelningen på fem adresser på Köpmangatan i Surahammar.

Trasiga och för små postinlägg. Dessutom är de felplacerade på dörrarna. Det är orsaken till att Postnord vill stoppa utdelningen.

– Det här är ett stort problem för våra anställda. Vi har sedan september förra året försökt komma överens med hyresvärden utan att lyckas, säger Dag Lindberg, produktionschef på Postnord i Hallstahammar som ansvarar för postutdelningen i Surahammar.

I förra veckan gick Postnord ut till hyresgästerna och informerade om att de kommer stoppa utdelningen från den 15 maj om inte hyresvärden löst problemen.

– Jag anser att det inte är vi som hyresvärd som ska lösa Postnords arbetsmiljöproblem. Det åligger dem som arbetsgivare, säger Lars Golve som är en av ägarna till Hammartornet.

– Visst, vi ska rätta till postinlägg som är trasiga och inte fungera. Vill Postnord ha andra brevinkast så får de stå för kostnaderna.

– Det här blir ett allt vanligare problem att Postnord lägger över sitt ansvar för sina anställdas arbetsmiljö på fastighetsägare, säger Björn Lundborg på Fastighetsägarna MittNord.

– Sättet de agerar är mycket diskutabelt. De har ingen alls förståelse för de processer som krävs för underhållsplaner och annat.

– Vi har ett regelverk för hur vi ska agera när en sådan här situation uppkommer och det har vi följt i det här fallet, säger Dag Lindberg på Postnord.

De som kommer verkligt i kläm om postutdelningen stoppas är hyresgästerna.

– Det känns som Posten vill utnyttja oss att trycka på hyresvärden genom att de har skickat ut det här brevet, säger en hyresgäst som inte vill framträda med namn.

– Att vi ska behöva åka till Hallstahammar för att hämta posten tycker jag är vansinnigt. Det borde man kunna lösa på ett annat sätt med ett utlämningsställe här i Surahammar. Om inte så för alla äldre och rörelsehindrade.

Det är Post- och telestyrelsen, PTS, som är den myndighet som har tillsynsansvaret för att Postnord gör sitt jobb.

– Vi utfärdar ju rekommendationer för hur brevinläggen ska se ut. Den praxis som gäller är att brevinläggen ska motsvara de som finns i nybyggda hus, säger Sten Selander, chef för postavdelningen på PTS.

– Men vi kräver inte att man ska sätta in nya brevinkast i dörrarna. Det räcker att man sätter upp en sådan plastlåda som de flesta villaägare har på eller vid dörren.

Någon rättslig prövning om Postnord kan stoppa utdelningen på de här grunderna är inte gjord.

– Jag har ingen aning i vilken sorts domstol det ska kunna prövas, säger Sten Selander.