Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PP: Individens rättigheter måste skyddas utan att integriteten försvinner

Piratpartiet håller med SPI:s ordförande, Bengt G Andersson, som skrev i VLT den 7 juni att polis, operatörer och banker måste ta ett större ansvar vid bedrägeriförsök. Vi tycker att det är skrämmande att polisen saknar intresse att utreda internetrelaterade brott samt saknar kunskap och system för att ta hand om anmälningar.

Alla myndigheter verkar anse att det är upp till den enskilde medborgaren att förstå och hantera de kontaktförsök som görs via internet. Vi ser också ökningen av andra bedrägeriförsök mot framförallt äldre personer som en direkt konsekvens av polisens fokusering på enklare förseelser i trafiken (VLT skrev om polisens ”pinnjakt” den 29 juni 2010).

Operatörer och banker måste också ta ett större ansvar att skydda deras kunder mot bland annat bedrägeriförsök. Helst skulle vi se att det sker frivilligt, men det kan behövas lagstiftning för att skydda konsumenters rättigheter. Det finns operatörer, exempelvis Bahnhof, som tar ställning för deras kunders integritetsrättig-heter och det ser vi som något mycket positivt. Men vi skulle gärna se att fler operatörer tar större ansvar även när det gäller hantering kring bedrägeriförsök som sker via operatörens tjänster. Oavsett om det är via telefon eller internet.

Det är samtidigt viktigt att det finns en balans mellan den personliga integriteten och myndigheters befogenheter att utreda brott.

Massövervakning så som datalagringsdirektivet är inget sätt att lösa detta problem på. Datalagringsdriektivet är både ineffektivt och dyrt att införa.

Inte heller är det en bra lösning att låta kommersiella intresseorganisationer utreda åt polisen. I stället förslår Piratpartiet att polisernas resurser läggs på just poliserna. Bland annat borde poliser med utbildning inom IT sättas på bedrägeribrott i stället för att jaga folk åt företag som bryter mot upphovsrätten.

När bedrägeri och bedrägeriförsök uppmärksammas måste utredningen också gå mycket längre än till att blockera adresser, eller stänga ner servrar. Man måste ha internationella samarbeten som gör att man snabbt kan leta upp de ansvariga på den plats de befinner sig och faktiskt göra något åt problemen i stället för att dölja dem.

Det är också alltför vanligt att personer som drabbas av bedrägerier kallas okunniga eller rent av dumma, trots att de varken har fått utbildning eller förvarning om att sådant kan förekomma. Massmedierna gör naturligtvis sitt till att sprida information, men mer behövs.

Piratpartiet har åsikten att individens rättigheter måste skyddas utan att deras integritet försvinner. Polisen ska jobba för att hjälpa individer oavsett hur de drabbats av brott, men det är viktigt att brottsoffer ska slippa höra ”skyll dig själv” när de ber om hjälp.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel