Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Praktik gav mersmak och utbildningsplaner

”Mattant”, det var ett jobb Camilla Annerberg, 23 år, aldrig funderat på. Men efter fyra månaders arbetslöshet tog hon chansen att få betald praktik på heltid på skolrestaurangen. Nu funderar hon på att utbilda sig inom matområdet.

– Ska jag vara ärlig handlade det mest om att jag ville få något att göra. Så jag tog chansen att söka en praktikplats på den speeddating som ordnades, säger Camilla Annerberg.

– Framhöll du ditt glada humör då, retas Rose-Marie Zielinski, 61, hennes handledare och arbetskamrat tillsammans med Linda Östansjö. 36 år på Herrgärdsskolan. Bägge är utbildade kockar med lång yrkeserfarenhet.

– Jo faktiskt, säger Camilla och visar sina två smilgropar. Men mest framhävde jag att jag har vissa produktkunskaper efter att ha gått en dagligvaruhandelsutbildning på en termin.

Nu har hon fått hela ansvaret för den vegetariska maten, 15–20 portioner om dagen.

– Är man duktig som Camilla måste man få ta eget ansvar, kommenterar Rose-Marie bestämt.

Camilla hackar löken till dagens ”korvgryta” med quorn, vitlök, torkade tomater och litet grädde.

Klockan nio varje dag kommer Camilla för fyra timmars arbete. För det få hon halv avtalsenligt lön. Med aktivitetsersättningen på halvtid får hon ut runt 8 000 kronor i månaden.

– Man får lära sig att vända på slantarna för att klara hyra, mat och räkningar, säger hon.

Camilla tycker jobbet är kul, men betydligt tyngre än hon trodde. Nästan allt ska lyftas, bäras och plockas, konstaterar arbetskamraterna.

De 250 barnen äter i klassrummen. Klassen hämtar en färdigpackad vagn, som sedan lämnas tillbaka och töms på sitt innehåll.

I en gryta på 100 liter kokar dagens makaroner. I ugnen ligger den skivade falukorven för stekning. Dagens fem olika sallader förbereds.

– Jag har fått en helt annan syn på jobbet. När jag själv gick i skolan sa jag väl som alla andra att maten var äcklig och såg bara på mattanten som någon som la upp maten.

– Nu tycker jag för det mesta att maten är god. Men här lagas allt från start. Så var det inte då.

– Många elever säger att det är jättegott och då blir det kul.

Det blir bättre och ger en helt annan arbetstillfredsställelse tycker Rose-Marie och Linda.

Rose-Marie tycker synd om ungdomar som inte får chansen att komma ut i arbetslivet eller tvingas gå på ett teoretiskt program när de är duktigast med händerna.

Hon försöker behandla praktikanterna som hon själv skulle vilja bli behandlad och är noga med att introducera dem i alla rutiner.

De ser Camilla som en stor hjälp och tillgång.

– Jag trivs speciellt med de här två, säger Linda varmt.

Nu funderar hon på att utbilda sig inom matområdet, kanske till dietist. Rose-Marie ser fram emot att gå i pension.

– Vi är många äldre, som behöver ersättas.

Ung resurs

Kommunal jobbsatsning: 5 miljoner på 80 halvtidsplatser.

Ersättning: Avtalsenlig lön, 7 650 kronor på halvtid.

Krävs: Slutbetyg från

gymnasiet och skriven

i Västerås.

Har utsetts: Genom speeddatingintervjuer.

Var: Skola, förskola, vård, omsorg, skolrestauranger.

Ansökningstiden har gått ut.