Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Praktikplatser ska hjälpa flyktingar

Mer kompetent arbetskraft inom vården och förbättrad integration på köpet. Det är vad landstingsmajoriteten hoppas ska bli effekten av en satsning på snabbare validering för utländsk vårdpersonal.

De senaste årens stora flyktingströmmar till Sverige och Västmanland har medfört ett stort tillskott på personer med hög utbildning, bland annat inom bristyrken som exempelvis läkare. Men valideringsprocessen, som sköts av Socialstyrelsen, har ofta beskrivits som långsam, något som fått landstinget Västmanland att reagera.

Under tisdagens landstingsstyrelsemöte beslutades att 5 miljoner kronor ska avsättas till att fortsätta projektet ”En väg in”, som påbörjades i fjol, i syfte att snabba på de nyanländas väg in i arbetslivet.

– För att man ska komma vidare och jobba i Sverige behöver man en praktik. Det här är vår del i att bidra så att de här personerna kank utöva sitt yrke i Sverige, säger landstingsråd Pernilla Rinsell (MP).

Inför 2016 är landstingets förhoppning att skapa fler samarbeten med externa aktörer som exempelvis Arbetsförmedlingen, men också att skapa fler praktikplatser, så kallade auskultationsplatser, för nyanlända inom vården. Allt för att göra det lättare för de nyanlända att få sin svenska legitimation.

– Det är en liten investering för landstingets del som ger stor effekt för personerna det handlar om, säger Pernilla Rinsell.