Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Praktiskt på praktiska

På Västerås Praktiska gymnasium tillhör massagebänkar, jacuzzi och massvis med skönhetsprodukter en vanlig skoldag.

När vi kommer in i skolan, som mer liknar en skönhetssalong, sitter ett tiotal tjejer på höga stolar. De väntar på att läraren, som är på posten och hämtar löshår, ska komma till lektionen.

Läraren Sophia Eliaser reder ut begreppen om alla linjer som finns på Lysgränd, som är en av Västerås praktiska gymnasiums lokaler.

Alla linjer går under hantverksprogrammet, men med inriktningar som hårstylist och professionell makeup-artist, nagelterapeut samt hud- och spa-terapeut.

Vi får gå runt och se de moderna lokalerna. Efter att vi varit i salongen går vi vidare till ”hudrummet”, som inte på något sätt kan jämföras med en klassisk skolmiljö.

Vi möts av elever som gör ansiktsbehandlingar på varandra. Ewa-Marie Almberg är lärare i hud och spa och berättar att Västerås praktiska är den enda gymnasieskolan i Sverige som arbetar med medicinsk hudvård.

–Jag tycker att vi ska utveckla skolan. Man kan inte bara gå i gamla spår, eftersom denna bransch utvecklas hela tiden måste vi också göra det, säger Ewa-Marie.

På Lysgränd går det bara tjejer. Men när eleverna ska läsa sina teoretiska ämnen tar de sig till skolans huvudbyggnad på Råby.

–Jag tycker inte att det är några problem att de är på olika ställen. Vi är alltid på samma ställe hela dagen, och om vi skulle behöva åka till det andra stället får vi bussbiljett, berättar Anna Svensson, som går hud och spa.

Stämningen i skolans lokaler är bra, mysfaktorn är hög, eleverna fortsätter att behandla varandra, löshåret har kommit och vi kan inte låta bli att vara lite avundsjuka när vi går därifrån.