Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pratglad Körbergpå Konserthuset

Tommy Körberg åker skridskor. Säkra skär mellan Bellman, Zappa och Olle Adolphson. Sedan blir det ett hockeystopp med Anthem så isflingorna viner.

Måndagskvällens konsert var en söndagspromenad för sångaren, rutinerat, bedårande och småpratigt.

Brel-tolkaren, Lill-Klippen i Ronja Rövardotter, ryske snubben i Chess och halmhattsprytt sommarväsen med Benny Anderssons Orkester – vilket register! Och ändå har karln baserat sitt mellansnack på Wikipedia.

Ni har aldrig hört så maken till statistik, kinesiska talesätt och erotisk kuriosa under en och samma konsert tidigare. Sätt er framför datorn och skriv in ”äktenskap”, ”Viagra” och ”Vatikanen” så får ni se. Körberg har fiskat fram värdelöst vetande om i stort sett allt.

Utom sig själv, sin karriär, musiken. Alla människor han jobbat med, träffat, älskat, hatat. Inte ett ljud om detta förutom ett par klädsamma självironiska språng om lilla magen och groggbord från förr.

Hoppar än hit, än dit. Men gör det utmärkt på svenska och engelska. Den tio minuter långa Bellmantolkningen Glimmande nymf gnistrar lite extra. Annars är det mest att riva av repertoaren efter noter. Bläddra i blocket, hitta något. Få applåder på inledningsraderna.

Men visst är det kvalitet rakt igenom: svenska visor och en härlig cover på Frank Zappas Cosmic Debris. Världsvana kast med kalufsen, näsduken i kavajfickan och pressveck på byxorna man kan bocka plåt över. En van magiker som flaxar med trollspöet och publiken som håller händer...

Körberg är en pratglad storsångare på besök, alltid stark live och i kontakten med publiken. Fördelen med att höra honom på skiva är att det i regel är tyst mellan låtarna.

Konserten