Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för ny handikapptoalett

Västerås blir först i Sverige med en ny typ av offentlig handikappanpassad toalett, som både spolar golv och toalettsits automatiskt. Den ska vara på plats inom en månad vid Stadsparken.

– Den här nya toaletten kan man köra in rullstolar i, samtidigt som den har en helautomatisk rengörings-process efter varje besök, berättar Isa Brisby på Västerås stad, som har titeln trafikplanerare, men i de här sammanhangen ibland kallas ”toalettingenjören” av sina kollegor.

Kissnödiga besökare i centrala Västerås har redan märkt att flera offentliga toaletter har försvunnit. På Slottsgatan, nära Stadsparken, stod den helautomatiska pelartoalett, en toalett inne i en annonspelare, som nu ska ersättas med den handikappanpassade varianten. Den nya toaletten kommer från Holland, men har redan skeppats hit och finns nu i Stockholmstrakten, hos företaget JCDecaux,

– Och de har redan provanvänt toaletten, men några tekniska detaljer återstår.

Riktigt när den nya toaletten, som väger många ton, ska stå färdiginstallerad i Västerås är ännu osäkert, men det tar minst ett par veckor till.

Även pelartoaletten på Stora torget har försvunnit. Den toaletten ska komma tillbaka, men det är ännu lite osäkert när det ska ske.

Nödiga västeråsare och besökare hänvisas till offentliga toaletter på färjekajen, på kaféer, restauranger, i offentliga lokaler, i galleriorna eller till den äldre handikappanpassade varianten som står på Norra Källgatan, vid Klippans parkering.