Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pressad till knarkaffärslipper fängelsestraff

När polisen stoppade den idag 32-åriga kvinnan i Västerås i mars 2009 hade hon 1,9 kilo hasch i en ryggsäck.

För det – och för vissa andra småbrott – dömdes hon till ett år och fyra månaders fängelse av Västmanlands tingsrätt i januari i år.

Nu har Svea hovrätt dömt annorlunda och kvinnan slipper fängelse.

Hovrätten finner henne visserligen skyldig till samma brott som tingsrätten – men finner att kvinnan förvarat det stora haschpartiet efter påtryckningar från kamrater till hennes sedan 2007 döde make.

Maken var inblandad i knarkaffärer och efterlämnade skulder som kvinnan kände sig pressad att kvitta genom haschtransporten.

Hovrätten anser vidare att halten narkotika i haschpartiet är förhållandevis låg. Förmildrande är också att kvinnan sedan tingsrättsdomen skaffat sig ett heltidsarbete som hon skött utan anmärkning, samt att hon har ensam vårdnad om två små barn.

Under den tid hon begick brotten var hon också nedbruten av sorg efter sin döde make.

Hovrätten dömer henne till villkorlig dom och 240 timmars samhällstjänst – missköter hon den blir straffet ett års fängelse. En av de tre juristdomarna är oenig och ville fastställa tingsrättens straff, men överröstades av de båda andra juristdomarna samt de två nämndemännen.