Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Presskonferens från polishuset i Västerås: Johanna Möller har lämnat nio olika alibin för mordkvällen

 
Sommarstugemorden
Visa alla artiklar

Åklagarna höll en presskonferens i Polishuset i Västerås angående de morden och mordförsöket utanför Arboga. Se hela sändningen här!

Det har varit många turer i utredningen kring de misstänkta morden i och omkring en sommarstuga utanför Arboga.

Kammaråklagare Jessica Wenna och förundersökningsledaren kammaråklagare Johan Fahlander lämnade i dag in åtalet mot 42-åriga Johanna Möller och hennes 25-årige sambo Mohammad Rajabi till Västmanlands tingsrätt. Rajabi har tidigare angivits vara 19 år, men nu har polis och åklagare fastslagits hans ålder till 25 år.

Klart redan nu är att Johanna Möller åtalas för mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma den 3 augusti 2016 samt mord den 7-8 augusti 2015 på sin ex-man.

Mohammad Rajabi är misstänkt för mord och mordförsök den 3 augusti 2016.

Åklagarna Johan Fahlander och Jessica Wenna presenterade en sammanfattning av åtalen i de bägge mordfallen. Johan Fahlander avslöjade att den rättsmedicinska undersökningen avslöjat att Johanna Möllers exmake Aki Paasila, som påträffades på grunt vatten i Hjälmaren den 8 augusti, troligen inte drunknade där.

– Obduktionen visade att förekomsten av kiselalger i mannens lungor talar emot att han drunknade i Hjälmaren, förklarade Johan Fahlader.

Åklagarna ville under presskonferensen inte gå in på var polis och åklagare tror att Aki Paasila mördades.

– Vi kommer att ta upp detta under rättegången, vi har en uppfattning var mordet har ägt rum.

Läs mer: GW:s teori: Maken dränktes i ett badkar

Polis och åklagare berättade att man vet att det gjordes större inköp av mat och alkohol inför besöket i sommarstugan i samband med att Aki Paasila mördades – teorin är att det var flera vuxna på plats än Johanna Möller och Aki Paasila, men det finns ännu inte tillräckligt med bevis för att åtala fler personer. Ett par av Johanna Möllers barn har tidigare suttit anhållna i ärendet och är enligt Johan Fahlander ännu inte avförda från polisutredningen.

Åklagarna uppgav också att de tror att bägge morden haft ekonomiska motiv: efter Aki Paasilas död försökte Johanna Möller få ut livförsäkringar från två försäkringsbolag (hon åtalas nu också för både urkundsförfalskning och försök till grovt bedrägeri).

Även mordet på pappan och mordförsöket på mamman kan ha handlat om pengar enligt åklagarna som framhöll att Johanna Möller "alltid haft större utgifter än inkomster" och varit i stort behov av pengar. Hon ska ha hoppats på att ärva pengar – och misstänks möjligen också ha velat stoppa den pågpående försäljningen av sommarstugan som hennes föräldrar precis inlett.

TV: Sommarstugemordet – nu öppnas ex-makens grav

Jessica Wenna målade upp en bild av hur förberedelserna av mordet på hennes pappa och mordförsöket på hennes mamma gick till: Johanna Möller och Mohammad Rajabi åkte först och bytte bil och kör i den bilen till brottsplatsen.

– Ett vittne har sett bilen komma vid infarten till sommarstugan. Vittnet uppger att det var två personer i bilen. Vi anser att det var 42-åringen som kör bilen, berättade Jessica Wenna.

– 42-åringen ger en kniv till 25 åringen, han går in i sommarstugan och hugger 42-åringens föräldrar där de ligger och sover. Pappan dör, mamman blir medvetslös men vaknar upp och ringer polisen vid 23.15-tiden.

Kniven läggs i en plastpåse som slängs i Arbogaån. Polisen har sökt efter den men inte hittat den ännu.

25-åringen har erkänt mordet i polisförhör och polisen har säkrat DNA-bevis från 25-åringen, hittat under naglarna på mordoffret.

– Vi har också skospår från huset som vi har jämfört med ett spår vi hittat vid en Bankomat där 25-åringen tog ut pengar ett par timmar efter mordet. Vi har också hittat blodspår på passagerarsidan i bilen.

42-åringen nekar men hon har inget alibi för mordkvällen. Hon har enligt polisen lämnat "ungefär nio olika versioner om vad hon gjorde på mordkvällen".

– Först sa hon att hon var hemma med sin 13-åringe son, hon fick också sonen att ljuga för polisen men sedan har han berättat att 42-åringen och 25-åringen lämnade bostaden vid 20-tiden på kvällen, förklarade Jessica Wenna.

Läs mer: Är 42-åriga Johanna en kallblodig dubbelmörderska? ►Motivet ►Relationerna ►Detaljerna

Polisen grep Johanna Möller och Muhammad Rajabi i höstas men släppte dem – dock ledde den närmast tiden därefter till att avgörande bevis kunde säkras. Spaningen fortsatte nämligen, inte minst genom hemlig avlyssning av Johanna Möllers och Muhammad Rajabis telefoner och av Johanna Möllers Volvo

Spaningen och avlyssningen ledde till att polisen visste om att han åkte till Norge för att där vänta på att Johanna Möller skulle komma dit från sin resa Thailand. I samarbete med den norska polisen avlyssnades parets hotellrum

– Vi har fått mycket intressant material från avlyssningarna, berättade Jessica Wenna.

– 25-åringen har berättat för en vän att det var han som utförde mordet på pappan och mordförsöket på mamman. 42-åringen har uttryckt sig på ett sätt som att hon varit inblandad i de här brotten. Hon styr 25-åringen, vad han ska säga och inte säga. Det är en viktig del i bevisningen mot 42-åringen.

En annan del i bevisningen utgörs av alla de lappar som Johanna Möller har försökt få ut från sin häktescell – lappar hon försökt skicka till både Muhammad Rajabi och till familjemedlemmar. Johanna Möller försökte också muta en häktesvakt att smuggla ut ett meddelande mot att han skulle få 5000 kronor, ett brott som Möller nu också åtalas för.

Jessica Wenna berättade bland annat att Johanna Möller försökte smuggla ut lappar i bland annat kexchokladsförpackningar samt i locket till en Lypsyl och inuti en bläckpenna.

– Vi har ett stort beslag av lappar som tagits i beslag och där finns en rad olika detaljer som stödjer åtalet, berättade Jessica Wenna.

– 42-åringen har under utredningens gång försökt lägga skulden på andra personer. Vi har skickat ett mycket stort material till teknikerna på Nationellt forensiskt centrum, NFC, för undersökning. Det finns inget annat som antyder att fler personer varit inblandade än de som nu åtalats, framhöll Jessica Wenna.

Utredningen om de bägge sommarstugemorden samt de övriga brotten som framför allt Johanna Möller misstänks för har resulterat i en drygt 7000 sidor förundersökning, där sammanlagt cirka 500 olika förhör hållits med misstänkta, vittnen och andra personer som kunnat lämna uppgifter om de olika brotten som kopplas till sommarstugemorden. Bara med Johanna Möller har 60 förhör på två timmar vardera och med Mohammad Rajabi har 45 förhör hållits.

TV: Johanna Möllers advokat Amanda Hikes

Johanna Möllers advokat Amanda Hikes förklarade efter presskonferensen att hennes klient nekar till alla anklagelser.

– Hon säger att hon inte är inblandad i mordet och mordförsöket på sina föräldrar och när det gäller hennes exmake hänvisar hon till den första undersökningen som kom fram till att det inte var ett mord, förklarade Amanda Hikes.

Det förekommer i förundersökningen uppgifter om att Johanna Möllers sambo – numera före detta pojkvän (paret har brutit med varandra under tiden i häktet) – Mohammad Rajabi ska ha mördat tidigare.

TV: Muhammad Rajabis advokat Lars Jähresten

Muhammad Rajabis advokat Lars Jähresten tillbakavisar dessa uppgifter:

– Han har inte begått något mord tidigare.

Lars Jähresten uppger att Muhammad Rajabi säger att han var drogpåverkad under mordkvällen och blev körd av Johanna Möller till sommarstugan och där pressad till att utföra gärningen.

Lars Jähresten tillbakavisar de nya uppgifterna om att han ska vara 25 år gammal och inte 19 år som han själv anger. Just åldern på Muhammad Rajabi kommer att bli en mycket viktig tvistefråga att avgöra, eftersom den kommer att få stor bäring på hur långt straff Mohammad Rajabi ska dömas till.

Rättegången mot Johanna Möller och Muhammad Rajabi inleds vid Västmanlands tingsrätt i Västerås den 8 maj och beräknas pågå i 23 dagar.

---------------------------------------------

Läs mer: Alla artiklar om sommarstugemorden

Dag för dag: Klicka här för att öppna tidslinjen som sammanfattar Sommarstugemorden

Personkarta: Är hon spindeln i det bisarra mordnätet?

(+) Dokument: Johanna – en kallblodig dubbelmördare?

Chefredaktörens blogg: Därför publicerar vi namn och bild

---------------------------------------------

Dessa personer deltog i presskonferensen som hölls i polishuset i Västerås:

► Johan Fahlander, kammaråklagare, förundersökningsledare

► Jessica Wenna, kammaråklagare

► Kenneth Ågren, kriminalkommissarie

► Advokat Amanda Hikes, försvarare för Johanna Möller

► Advokat Lars Jähresten, försvarare för Mohammad Rajabi

► Advokat Susanna Cleve, målsägandebiträde beträffande gärningarna i augusti 2016

► Advokat Brage Åman, målsägandebiträde beträffande gärningen i augusti 2015