Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prickningar blir prövotid

Om några veckor tar riksdagen troligen beslut att ta bort möjligheterna att ”pricka” sjukvårdspersonal. I fortsättningen ska dessutom alla misstänkta felgrepp i sjukvården behandlas direkt av Socialstyrelsen.

Annons

Det är bara några av nyheterna i den nya patientsäkerhetslagen som kommer upp i riksdagen den 15 juni.

Förslaget har redan debatterats och kritiserats, men när VLT ringde upp några av de västmanländska riksdagsmännen verkade de nöjda med förslaget.

Inte heller oppositionen vill kritisera grunderna i förslaget, även om flera hade en del invändningar i detaljer. Särskilt nöjda verkar riksdagsmännen vara över att alla anmälningar om felbehandlingar ska gå direkt till Socialstyrelsen och inte, som i dag, hanteras av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

– Det har vi inga problem med. Det viktiga är ju patientsäkerheten, inte vilken nämnd som prövar det hela, säger Olle Thorell (S).

Men som oppositionspolitiker har han naturligtvis också en del invändningar.

– Vi anser att man även i fortsättningen ska kunna varna och erinra personal. Det här med prövotid känns väldigt luddigt. Och i den här propositionen finns det ingenting om hur man överklagar besluten. Det måste finnas med.

Regeringen förklarar det hela med att överklagandefunktionen ska ”ses över” i framtiden, något som Thorell (S) inte godkänner.

Kent Persson (V) låter inte alls negativ, och har ingenting emot att disciplinstraffen varning och erinran försvinner.

– Det handlar ju om att ersätta erinran och varning med en prövotid, och vi kommer nog att säga ja till det. Vi anser att patientsäkerheten stärks med det här förslaget. Sedan finns det ju farhågor att en del fall inte kommer att anmälas till Socialstyrelsen utan i stället gå till allmän domstol med krav på skadestånd, men det måste man ju följa upp i framtiden. Att bara behöva klaga till ett ställe, Socialstyrelsen, är däremot bättre.

Sven-Erik Österberg (S) är lite bekymrad över att anmälningarna till Socialstyrelsen bara kommer att behandlas av tjänstemän. Detta till skillnad från HSAN där det också sitter representanter för allmänheten.

– Det är viktigt att det inte bara blir en intern institution som ska utreda sig själv. Då kan det ju bli som hos polisen, och det har varit kritik mot att poliser utreder sig själva.

VLT har givetvis också sökt de borgerliga riksdagsledamöterna, men ingen av dem har gått att nå, förutom Staffan Anger (M), som förklarade att han ännu inte hade haft chans att sätta sig in i förslaget.Mats Adolfsson

4 629 anmäldes

Nästan alla anmälningar till HSAN kommer från

patienter eller anhöriga till patienter. 4 629 anmälningarna kom in år 2009, varav 102 via Socialstyrelsen. Läkare är de mest

anmälda – och mest friade.

År 2009 utdelades 173 erinringar och 103 varningar.

41 personer blev dömda till prövotid.

47 personer fick sina

legitimationer återkallade. Av dem var 16 läkare, 25 sjuksköterskor och barnmorskor, 1 tandläkare och 5 övrig sjukvårdspersonal.

Källa: HSAN

Annons