Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pris och skatter på elenergi är ingen enkel sak

Maud Olofsson kan tänka sig en skatteomläggning från konsumtionsskatt på el till ökad skatt på energibolagens höga vinster. Elbolagen å sin sida hävdar att detta skulle minska investeringsviljan.

Ett annat sätt vore att låta elbolagen avsätta skattefritt till en investeringsfond. Dessa medel får för investeringar i förnyelsebar energi, kärnkraft och nät. Men för olja, gas, kol och torv får inte fonden användas.

Gränskostnadsprissättningen som används idag innebär att priset blir satt efter den dyraste energikällan som är fossilenergi. Samhället måste därför ingripa med direkta åtgärder och ålägga bolag att lägga ned till exempel kol- och oljekraftverk. På sikt sänker det priset. De höga priserna måste på kort sikt kompenseras genom sänkt skatt på inkomster och kapital. En slags grön skatteväxling.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel