Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prischock för fjärrvärme

Att elda med biobränsle i stället för avfall i den nya förbränningsanläggningen kostar cirka 250 miljoner kronor mer per år. Det betyder 4700–6800 kronor dyrare uppsvämning för en normalvilla, visar uppgifter som kommunstyrelsen får i dag.

Mälarenergi har gjort rapporten om vad det kostar att enbart elda med biobränsle i den nya anläggningen.

Biobränsle är grenar och toppar från träd som malts ner till flis.

Med biobränsle blir koldioxidutsläppen 100 000 ton mindre per år jämfört med avfallsbränsle. Men det är dyrare. För en lägenhet på 70 kvadratmeter skulle fjärrvärmepriset då öka med 2 200–3 199 kronor om året.

– Då är inte den allmänna generella prishöjningen på värmesidan inräknad. För gemene man blir det stora prisökningar, säger Sune Waardahl, miljödirektör.

Från början tänkte styrelsen för Mälarenergi elda med avfall men i februari i år slog kommunstyrelsen fast att inriktningen ska vara biobränsle i den nya förbränningsanläggningen. Då begärdes en redovisning av vad det innebär att elda med de olika bränsletyperna. I dag får kommunstyrelsen rapporten.

– Vi rekommenderar inte vilket bränsle som ska användas, vi har bara gjort utredningen, säger Kenneth Jönsson, VD för Mälarenergi.

Utredningen visar att avfall som bränsle minskar koldioxidutsläppen med 300 000 ton per år jämfört med i dag och att biobränsle ger ytterligare 100 000 ton mindre i koldi-oxidutsläpp.

– Det är en tydlig skillnad mellan ekonomi och miljö-effekter, säger Sune Waardahl.

Han påpelar att avfallsbränsle också kan klassas som biobränsle men det är inte lika rent. 75 procent kommer från hushåll och industrier och består av papper och trä. Där finns också 25 procent fossilt bränsle, till exempel plaster.

Vad vill ni använda för bränsle?

– Vi bygger en flexibel anläggning där man kan elda med båda typerna, säger Anders Teljebäck (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han säger att det är styrelsen för Mälarenergi som ska göra avvägningarna.

Elisabeth Unell (M) tycker att det är viktigast att elda med avfall från närområdet i den nya pannan.

– Vi har inget absolut krav på biobränsle, säger hon.

Magnus Edström (MP) vill ha 100 procent förnybart bränsle. Han tror att många kan acceptera merkostnaden. De närmaste åren är han beredd att använda billigare bränsle.

–Sifforna är osäkra. Avfall kan vara betydligt dyrare om några år, säger han.

Mälarenergis rapport handlar också om hantering av askor.

I dag är förslaget att kommunstyrelsen godkänner rapporten och låter Mälarenergi lämna information en gång per år om bränslen, pris-utveckling och liknande. Kommunstyrelsen ska också ta ställning till finansiering av den nya samförbrännings-anläggningen, anta en detaljplan för området samt bilda ett dotterbolag för den nya anläggningen. Åke Hillman (S) föreslås som ordförande.