Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Priset för hemtjänsten varierar kraftigt mellan kommunerna i Västmanland

I Surahammar kostade hemtjänsten 74 000 kronor per invånare över 80 år under 2016. I Skinnskatteberg kostade det mer än hälften så lite, 31 000 kronor, enligt siffror från Kolada/SCB som nyhetsbyrån Sirén sammanställt.

Rikssnittet för kostnaden var 77 600 kronor per invånare över 80 år, vilket var en ökning från året innan med tusen kronor.

– Det kan handla om att man beviljar olika mycket hemtjänst och olika mycket insatser, säger Maria Price, tillförordnad kanslichef på Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA), till Nyhetsbyrån Siren.

Surahammar och Västerås hade högst kostnader i länet med 74 000 respektive 71 000 kronor per invånare över 80 år. Längst ner på listan hittar man Norberg och Skinnskatteberg med 44 000 respektive 31 000 kronor.

Skinnskatteberg är den kommun i Sverige med lägst kostnader för hemtjänsten. Även Norberg och Kungsör hade låga kostnader med femte respektive sjätte lägst kostnader i Sverige under 2016.

En annan anledning till de varierande kostnaderna kan vara utförandet av hemtjänsten.

– Hur effektiv bemanningsplanering och ruttplanering man har påverkar. Lägger man mycket tid på transporter till brukaren, så kommer det att kosta mer. Det handlar om att hemtjänstmedarbetarna ska vara så stor andel av sin arbetstid som möjligt hos hemtjänsttagaren. Där vet vi att det finns väldigt stora variationer mellan kommunerna, fortsätter Maria Price.

Andelen äldre och om kommunen har huvudansvar för hemtjänsten kan också påverka skillnader i kostnaderna.