Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privatekonomi på schemat

Goda råd i skolan ska förhindra dålig ekonomi i framtiden. 

På Tranellska gymnasiet har elever fått lära sig om lånefällor, spartips och hur små utgifter som läsk och godis kan bli stora berg av kostnader på ett år.

– Visst ska man unna sig ibland. Men läsk och godis för bara 30 kronor varannan dag blir 5 500 kronor på ett år, säger föreläsaren Anna Leima till eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Sedan några år ingår privatekonomi i läroplanen för samhällskunskap. Swedbank erbjuder gymnasie- och högstadieskolor stöd i undervisningen genom föreläsningar.

Lär sig undvika sms-lån

Huvudbudskapet är att lära sig spara, planera sina utgifter och att alltid undvika sms-lån.

– De lånen utnyttjar människors svaghet. Det är lätt att snabbt få pengar och man kanske vill följa med kompisarna på den där resan. Men räntorna är jättehöga.

– Låna till konsumtion har på något vis blivit legitimt på ett sätt som det inte var bara för några år sedan, säger Anna Leima.

Hon råder eleverna att börja spara i tid innan utgifterna som hör vuxenlivet till börjar att komma.

– Se till att lägga undan den dagen ni börjar jobba men fortfarande bor hemma. Större chans att spara kommer ni inte få.

Föreläsningen varvas med filmsnuttar och eleverna får via mentometerknappar svara på frågor om ekonomi. Det visar sig att den här klassen kan en hel del.

Så är inte alltid fallet. Enligt en undersökning är svenska föräldrar näst sämst i Europa på att lära sina barn om privatekonomi och kunskaperna om att spara regelbundet och göra en budget skiljer sig.

Olika förutsättingar

I klassrummet sitter Martin Magnusson, Anton Höglund och Adam Strömberg. De har lite olika sätt att lösa det praktiska med ekonomin.

Anton får hälften av studiebidraget som är på 1 050 kronor. Att få pengarna att räcka till är inte alltid så lätt.

– Min ekonomi ser inte så jättebra ut just nu men jag har koll på den.

Vad går pengarna till?

– Nöjen, kläder, äta ute med kompisar, sådana saker, säger Anton Höglund.

– Jag får hela studiebidraget men då betalar jag alla mina utgifter själv. Det är ett bra sätt att ha koll på vad man behöver köpa och inte, säger Adam Strömberg.

Martin har valt att inte ta hela studiebidraget utan lägger i stället undan några hundra i månaden. Att lära sig om privatekonomi i skolan tycker de alla tre är bra.

– Vi har pratat om sådant här hemma så jag kan det där med sms-lån och att läsa det finstilta först, men det är bra att repetera det.

Ni tre verkar ha bra koll på det här med ekonomi. Tror ni alla ungdomar har det?

– Nej, en del av mina kompisar får hela studiebidraget. Tre dagar senare ser man de med nya jeans och en ny tröja. Sedan kan de inte göra något resten av månaden, säger Martin Magnusson.