Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Proaros kan läggas ned”

Lägg ned Proaros. Skolan ska styras av skolpolitiker. Det tycker Anders Teljebäck (S), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Proaros dagar kan vara räknade. Anders Teljebäck tycker att Proaros har spelat ut sin roll. För att utveckla skolan behövs en annan organisation, menar han.

I dag har skolorna ett dubbelkommando. Det finns två skolnämnder som ”beställer” skolverksamhet. Och organisationen Proaros som ”utför” verksamheten, det vill säga driver skolorna.

Så kan det inte fungera längre, menar Anders Teljebäck. Han vill genomföra förändringen under våren.

– Det är ändå vi politiker i beställarnämnderna som får stå till svars inför väljarna. Då måste vi vara med och fatta de viktiga besluten.

Därför anser han att skolorna i Västerås ska styras av skolnämnderna, utan mellanled. Då kan skolan utvecklas bättre och man sparar pengar,

I dag leds skolan från tre håll. Administrationen för Proaros skolor finns i kvarteret Nore vid Melkerhuset. Den centrala ledningen för Proaros sitter i Stadshuset. Där finns också de pedagogiska nämndernas stab med cirka 20 personer.

Även moderaterna tycker att Proaros ska avvecklas. I ett debattinlägg skriver Tomas Salzmann (M)att 40–50 miljoner kronor sparas när Proaros ledning tas bort.

Folkpartiet vill inte skrota Proaros.

– Men vi vill ha en separering av skolorganisationen och den ska ledas av en person med bakgrund i skolvärlden, säger Roger Haddad (FP).