Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problem med lysen på nya bilar – förare slår inte på halvljusen

Christian Sandberg vill ta upp problemet med nya bilars automatiska lysen. Det kan resultera i tända ljus fram men släckta bak.

– Nu när hösten närmar sig med regn, dis, dimma och regnrök bakom bilarna är det upp till bilisten att ansvara för att deras bil även är synlig bakifrån. Alltför många bilister tänker inte på att slå på halvljuset när sikten är nedsatt utan åker runt i en bil som näst intill är osynlig för bakomvarande trafikanter.

Man kan alltså inte lita på att halvljuset slås på automatiskt när det skymmer. Det kan även vara aktuellt mitt på dagen när sikten är nedsatt.

Sven–Gunnar Wallin: Jag håller med Christian Sandberg om att denna tekniska lösning inte är bra men tyvärr godkänd av EU. Vi måste räkna med att många bil-förare inte har en aning om hur deras nya bil fungerar inom belysningsområdet. Här måste förarna själva vara aktiva.