Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Profilen försvagas om MP vill samarbeta åt alla håll

Miljöpartiet vill bli ett av Sveriges tre stora partier och oumbärligt för att få majoritet. Men risken är att budskapet blir otydligt, särskilt i regeringsfrågan.

I går presenterade Miljöpartiet sin nya kommunikationsplan. Den visar att tupp-kammen har vuxit på det parti som länge hotades av fyraprocentspärren och som en gång har åkt ur riksdagen. Förr var Moderaterna Miljöpartiets ärkefiende, nu var deras kampanjgeneral Per Schlingmann inbjuden att recensera den nya planen.

De gröna vill bli ett bredare parti och satsar särskilt på grupperna småbarns-föräldrar, miljonprogramsbor, skolpersonal och medelålders kvinnor i offentlig sektor. Under partiets kommundagar i Västerås utlovade språkröret Gustav Fridolin storslaget att partiet ska ha direktkontakt med inte mindre än 250 000 vanliga svenskar, vilket skulle motsvara över 3000 västeråsare.

Miljöpartiet vill etablera sig som ett av de tre stora partierna. Partisekreteraren Anders Wallner säger till Dagens Nyheter att det ska vara svårt att bilda majoritet utan Miljö-partiet 2014. De gröna vill inte vara det största bland de små, utan ett av de stora partierna.

Det är naturligt att partier tror sig kunna växa, Sverigedemokraterna har till exempel talat om att bli ett 30-procentsparti. Men sedan är det betydligt svårare att infria målen. Det finns inte mer än 100 procent av väljarna, så framgångarna måste ske på bekostnad av andra partiers röstandel.

Miljöpartiet kan för sin del peka på en del positiva tendenser. I Statistiska central-byråns (SCB) stora partisympatiundersökning gick Miljöpartiet fram till 11,7 procent. I Stockholm och Göteborg var Miljöpartiet med närmare 20 procent nästan lika stora som Socialdemokraterna. De gröna hade starkare stöd bland yngre än bland äldre väljare.

Det gäller särskilt bland kvinnor, genomgående har De gröna enligt SCB betydligt fler kvinnliga än manliga väljare. Storstäder växer och de yngre blir äldre. Kan Miljö-partiet behålla sin starka ställning i de grupperna bör väljarstödet således fortsätta att öka.

Men det finns samtidigt flera faror för Miljöpartiet. Det ökande stödet kan till stor del förklaras med Socialdemokraternas allvarliga bekymmer. Miljöpartiets nettovinst *i SCB kom till stor del från Socialdemokraterna. Tidigare hade Vänsterpartiet starkare stöd i storstäderna. Borgerligt och mer liberalt sinnade väljare lockas av Miljöpartiets betoning av det moderna, själva namnet ger ökat förtroende. För vem vill inte vara för bättre miljö?

Utanför storstäderna är stödet betydligt svagare. Som nyligen framgick på nyhetsplats har Miljöpartiet alltjämt svårt att fylla plasterna i Hallstahammar och Surahammar. Där Socialdemokraterna har behållit sin styrka är Miljöpartiet som svagast, där Socialdemokraterna har svårast att hävda sig går det som bäst för Miljöpartiet.

Miljöpartiet tilltalar således väljare från olika håll. Men någon gång borde Social-demokraterna skärpa sig och med en ny partiledare kan Vänsterpartiet te sig lockande för fler väljare med hjärtat till vänster.

De borgerliga partierna har goda skäl att söka samarbete i en del sakfrågor, men behöver vara tydligare med att kritisera andra inslag i Miljöpartiets politik. Strävan att göra sig oumbärligt för att bilda majoritet kan göra profilen svagare. Redan ställs frågor om vilket regeringsalternativ De gröna föredrar i nästa val.