Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protest mothistoriskt folkmord

I kväll manifesterar västeråsare till minne av folkmordet i det forna Ottomanska riket, då över en halv miljon kristna dödades.

Annons

Vallby. I kväll klockan 19 blir det en en manifestation till 100-årsminne av folkmordet av hundratusentals oskyldiga syrianska och armeniska offer som fick sätta livet till under folkmordet i Seyfo 1915. Deltagarna i manifestationen samlas vid Vallby Friluftsmuseum och därifrån går de vidare till S:t Koriakos Kyrkan/Syrianska Kulturcentret där programmet fortsätter.

I år är det 100 år sedan folkmordet ägde rum i det forna Ottomanska riket, då över en och en halv miljon kristna, däribland syrianer, dödades. Folkmordet, som i folkmun kallas Seyfo, vilket betyder ”svärd” på syrianska, eliminerade över 75 procent av den syrianska folkgruppen som levde i huvudsak i sydöstra Turkiet. 2015 är ett historiskt viktigt år för syrianer och manifestationen är också ett sätt att protestera mot de fortsatta grymheterna/folkmorden på de kristna minoriteter som äger rum i dag 2015 i Mellanöstern, särskilt i Syrien och Irak.