Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Provisoriskt pass räddar utlandsresan

Vad gör man när man kommer till flygplatsen och inser att passets giltighetstid har gått ut? Ett sätt att rädda semesterresan är att skaffa ett provisoriskt pass.

Hur många har egentligen koll på när deras pass går ut? Varje sommar strandar många svenska semesterresenärer redan på flygplatsen eftersom de glömt att kontrollera sina pass. För med utgånget pass kommer man inte med på planet. Men det finns en räddningsplanka för den glömske, ett provisoriskt pass säkrar resan.

– Vi utfärdar runt 16 000 provisoriska pass om året, berättar Christine Alm, informationsansvarig vid gränspolisavdelningen i Stockholms län.

Ett provisoriskt pass kostar 980 kronor, gäller bara för en specifik resa och är inte giltigt i mer än sju månader. Skulle man hamna i en nödsituation går det att ansöka om ett provisoriskt pass på några av landets flygplatser och polisstationer. Proceduren går till på samma sätt som när man ansöker om ett vanligt pass på polisstationen, det enda som krävs är en giltig legitimation. Den stora skillnaden är naturligtvis att man får passet i handen direkt. Vid ansökan måste man berätta vart och hur länge man beräknar resa. Ansökan måste dessutom ske samma dygn som den beräknade avfärden.

– I specifika fall kan vi göra undantag från den regeln, till exempel när det är barnfamiljer inblandade så försöker vi vara flexibla, säger Alm.

Innan man ansöker om ett provisoriskt pass kan det vara bra att kontrollera så det land man ska resa till accepterar det. En del länder godtar nämligen inte provisoriska pass, detta tar man enklast reda på genom en resebyrå eller landets ambassad. Även om man befinner sig utomlands när det vanliga passet går ut finns möjlighet att skaffa provisoriskt pass. Då vänder man sig till landets svenska ambassad eller generalkonsulat. Finns det inte någon svensk ambassad kan man vända sig till ett annat EU-lands ambassad för hjälp.

– Men ett provisoriskt pass är en väldigt onödig uppgift, det bästa är såklart att man kollar passet i god tid innan semestern, understryker Alm.

David Rispoli Helling

Nyhetsbyrån NA Media

[email protected]