Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykiatrichef lämnar länet för Stockholm

Chefen för vuxenpsykiatrin i Västmanland, Gabriel Cizinsky, har sagt upp sig. De senaste nedskärningarna inom länets psykiatri blev för mycket.

Annons

Efter sommaren blir han i stället verksamhetschef för psykiatrin i Stockholms södra verksamhetsområde.

Han sticker inte under stol med att det är neddragningarna inom vuxenpsykiatrin i Västmanland som fick honom att ta steget.

– Det är en av flera faktorer. Jag har dels fått möjlighet att söka en tjänst som jag är intresserad av i Stockholm, men jag uppfattar också att situationen här är så svår att det var lockande att söka jobb någon annanstans. Proportionellt sett är neddragningarna här i Västmanland och Västerås större än någon annanstans i Sverige, vad jag har förstått. Det känns svårt att sitta kvar.

Psykiatrin i Västmanland har ju också fått kritik från Socialstyrelsen på senare tid. Har det också påverkat ditt beslut?

– Nej, nej, nej ... den kritiken är inte enastående på något ssägeätt. Där ligger vi i linje med alla andra psykiatriska verksamheter i Sverige. Det som sticker ut i Västmanland är de extremt hårda besparingarna.

Även inom psykiatrin i Stockholm har det varit turbulens och neddragningar under senare år, men Gabriel Cizinsky ser ändå fram emot att börja i Stockholm den 1 september.

– Stockholm har också genomgått en period av neddragningar, men inte lika hårda som i Västmanland.

Gabriel Cizinsky sitter kvar som verksamhetschef i Västmanland under augusti månad ut. Sökandet efter hans efterträdare har ännu inte startat.

Besparingar och kritik

14 miljoner kronor var det senaste besparingskravet på länets psykiatri. I besparingarna ingick bland mycket annat att personalantalet nära nog halveras på Grupprehab och att en avdelning på Lövhaga behandlingshem läggs ner. Detta samtidigt som vuxenpsykiatrin befarar att behovet av ­psykiatrisk vård kommer att öka.

Nyligen kritiserade Social­styrelsen länets vuxen­psykiatri, och på­pekade att det fanns brister i vården av människor som är nära att begå självmord. I våras startade därför länets vuxenpsykiatri en stor vidareutbildning i självmords­förebyggande vård för 450 anställda.