Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiatrichef lämnar länet för Stockholm

Chefen för vuxenpsykiatrin i Västmanland, Gabriel Cizinsky, har sagt upp sig. De senaste nedskärningarna inom länets psykiatri blev för mycket.

Annons

Efter sommaren blir han i stället verksamhetschef för psykiatrin i Stockholms södra verksamhetsområde.

Han sticker inte under stol med att det är neddragningarna inom vuxenpsykiatrin i Västmanland som fick honom att ta steget.

– Det är en av flera faktorer. Jag har dels fått möjlighet att söka en tjänst som jag är intresserad av i Stockholm, men jag uppfattar också att situationen här är så svår att det var lockande att söka jobb någon annanstans. Proportionellt sett är neddragningarna här i Västmanland och Västerås större än någon annanstans i Sverige, vad jag har förstått. Det känns svårt att sitta kvar.

Psykiatrin i Västmanland har ju också fått kritik från Socialstyrelsen på senare tid. Har det också påverkat ditt beslut?

– Nej, nej, nej ... den kritiken är inte enastående på något ssägeätt. Där ligger vi i linje med alla andra psykiatriska verksamheter i Sverige. Det som sticker ut i Västmanland är de extremt hårda besparingarna.

Även inom psykiatrin i Stockholm har det varit turbulens och neddragningar under senare år, men Gabriel Cizinsky ser ändå fram emot att börja i Stockholm den 1 september.

– Stockholm har också genomgått en period av neddragningar, men inte lika hårda som i Västmanland.

Gabriel Cizinsky sitter kvar som verksamhetschef i Västmanland under augusti månad ut. Sökandet efter hans efterträdare har ännu inte startat.

Besparingar och kritik

14 miljoner kronor var det senaste besparingskravet på länets psykiatri. I besparingarna ingick bland mycket annat att personalantalet nära nog halveras på Grupprehab och att en avdelning på Lövhaga behandlingshem läggs ner. Detta samtidigt som vuxenpsykiatrin befarar att behovet av ­psykiatrisk vård kommer att öka.

Nyligen kritiserade Social­styrelsen länets vuxen­psykiatri, och på­pekade att det fanns brister i vården av människor som är nära att begå självmord. I våras startade därför länets vuxenpsykiatri en stor vidareutbildning i självmords­förebyggande vård för 450 anställda.

Annons