Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykolog: Man blir inte ”färdig” efter 10–20 timmars terapi

Med sorg och ilska tar jag del av turerna kring landstingets upphandling av psykoterapi och de villkor som numera gäller för behövande patienter. Innan jag pensionerades som psykolog hade jag själv i många år tecknat avtal med landstinget och jag tänker medlidsamt på nutida systrar och bröder till mina klienter.

På min tid fick människor i regel gå färdigt, det vill säga arbeta sig igenom sina svårigheter i lugn och ro för att sedan gå vidare i livet. Det kunde ta ett par år men det var det värt. Nu väntas man bli ”färdig” på 10, högst 20 timmar fördelade på lika många veckor. I annat fall ses man som psykiatrisk patient och blir föremål för ”andra insatser” inom psykiatrin.

De båda psykiatricheferna nämner särskilt stödjande kontakter men tänker nog också på mediciner.

De pratar dessutom strunt med sitt påstående om att längre terapiers effektivitet saknar stöd i forskningen. I sammanhanget blir insinuationen att den som inte blivit hjälpt av 20 terapitimmar är utom hopp. Det stämmer inte, ska ni veta.

En vanlig problematik hos människor jag mötte som avtalsterapeut var någon form av ansvars-syndrom, det vill säga man bär från tidigt i livet en tyngre börda än man är mogen för. Man är kanske barn till missbrukande eller psykiskt sköra föräldrar, bror eller syster till ett sjukt syskon, incestoffer, buffert mellan stridande föräldrar, moder- eller faderlös, ja vad som helst som bäddar för att man i olycklig grad tar hänsyn till andra och endast i smyg till sig själv. Dessutom är man nödd och van att klara sig på egen hand.

Priset är en konstant inre stress som ofta inte syns utåt men slutligen kan rasera livskvaliteten totalt, ibland i ett akut sammanbrott.

Att då börja i psykoterapi är ett stort steg som kräver både mod och uthållighet. Målet är att kunna se sig själv och andra från nya håll och medlet är den relation som efter hand byggs upp med terapeuten. De utmätta 10–20 timmarna räcker bara till en begynnande an-knytning och blir därmed ett svek mot dessa människor

Psykoterapi under nämnda villkor är en kosmetisk verksamhet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel