Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psyksjuk dog efter polisingripande

En man dog efter ett polisingripande på en psykiatrisk avdelning på Västerås sjukhus i onsdags kväll.– Mannen var mycket aggressiv, säger Victoria Holmgren, polisens pressansvarige. 

Vid 19.30-tiden på onsdagen gick larmet på en av de psykiatriska vårdavdelningarna på Västerås sjukhus.

En tvångsintagen man i 30-årsåldern ska ha tagit sig in på en avdelning där han inte hörde hemma. Han ska ha varit våldsam och hotat personalen. Personalen lyckades sedan stänga in mannen på ett rum. 

Löpte amok mot polisen

När polis tillkallades ska han ha löpt amok mot polisen, som bar skyddsvästar och skyddade sig med sköld och pepparspray, enligt Dagens Nyheter.

VLT fick på onsdagskvällen inte tag i polisens vakthavande befäl förrän strax innan klockan 23. Då gick polisen inte ut med några uppgifter kring ärendet. På fredagsmorgonen bekräftade polisen händelsen i ett pressmeddelande.

– Mannen var mycket aggressiv, våldsam och hotfull och gjorde utfall mot polisen. I det läget var poliserna tvungna att använda våld. I anslutning till ingripandet drabbades mannen sannolikt av ett hjärtstillestånd, säger Victoria Holmgren, pressansvarig vid Västmanlandspolisen.

Avled på sjukhuset

Mannen ska ha varit livlös när hjärt- och lungräddning sattes in. Han förflyttades från psykatrin till intensivvårdsavdelningen för vård. Mannen förklarades senare avliden.

En rättsmedicinsk undersökning ska genomföras för att fastställa dödsorsaken. Landstinget kommer att utreda händelsen och Lex Maria-anmäla den till Inspektionen för vård och omsorg.

Rubriceras som tjänstefel

Polisens avdelning för interna utredningar har inlett en förundersökning i ärendet. Brottsrubricering är tjänstefel.

– Vi kan inte kommentera ärendet mer än så. Det är rubricerat just nu som tjänstefel men rubriceringen kan komma att ändras, säger Stefan Carp, tillförordnad chef för polisens internutredningar.

Vet du mer? Tipsa VLT på [email protected].se, SMS 72021 eller VLT:s tipstelefon 021-199 199.