Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykvården kritiseras – igen

En ung kvinna i Västerås tog sitt liv med tabletter hon fått utskrivna av sin familjeläkare, delvis på telefon. Nu kritiseras Landstinget Västmanland av Socialstyrelsen.

Annons

Kvinnan sökte akut till psykiatriska mottagningen i december 2009 och visade då tecken på depression. Hon bedömdes dock inte som självmordsbenägen av den AT-läkare (ej legitimerad läkare under allmäntjänstgöring) hon träffade och hänvisades till sin vårdcentral dit hon fick komma två dagar senare.

Där konstaterade läkaren att hon led av en svår depression. Hon mådde dåligt i en privat relation och hade så sent som två månader tidigare använt droger. Kvinnan hade också tidigare haft psykiska besvär.

Hon fick antidepressiv medicin och läkemedel för att sova utskriven, sammanlagt 128 tabletter.

En månad senare fick hon ytterligare tabletter av samma två läkemedel utskrivna, efter en telefonkontakt med sin läkare, totalt 200 tabletter. Knappt två veckor senare avled den unga kvinnan. Den rättsmedicinska undersökningen talade starkt för att dödsorsaken var läkemedelsförgiftning med dessa båda läkemedel.

Socialstyrelsen kritiserar att läkaren på psykakuten inte gjorde någon helhetsbedömning av kvinnan och att den oerfarna AT-läkaren ensam hade hand om jouren. De anser att kvinnans tidigare psykiska problem och drogmissbruk tillsammans med nuvarande depression borde ha motiverat att hon behandlades på en psykiatrisk klinik, och inte av vårdcentralen.

Socialstyrelsen anser också att den aktuella vårdcentralen bör se över vilka mängder läkemedel som förskrivs till patienter med depression, som riskerar att ta sina liv.

Nyligen har Socialstyrelsen också kritiserat psykiatrin inom landstinget för ett annat självmordsfall.

I det fallet handlade det om en pensionerad man som led av depression. Socialstyrelsen finner brister både i landstingets riskbedömning av patientens självmordsbenägenhet och i dokumentationen.

Utöver Socialstyrelsens kritik har landstingets egen internutredning kommit fram till att mannen borde ha fått bättre hjälp av psykiatrin med att hantera sitt alkoholmissbruk.