Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Quick-fix till en härlig jul

Jul, redan. Hur kunde tiden springa iväg så fort? Vi tipsar om hur du skapar en mysig jul, snabbt och enkelt.

Planeringen har spruckit sedan länge. Klapparna är inte fixade, hemmet ser ut som ett bombnedslag och maten ska vi inte tala om.

– Kan inte fatta att det är mindre än en vecka kvar till jul. Har så mycket kvar, klä gran, pynta, städa, baka, göra pepparkakshus, köpa julklappar. Det är tur att vi inte ska vara hemma så mat behöver jag inte tänka på, säger Ann-Sofie i Familjelivs forum.

Hon är inte ensam. I mängder av forumtrådar söker medlemmar sista minuten julklappstips och matinspiration. I bloggar och på Facebook översköljs du av helylle-bilder på perfekt pyntade granar som gör dig ännu mer stressad. Vi bad två äkta ”husmorsor”, Emma Hamberg och Anette Rosvall som har skrivit boken ”Fredagsmys: 101 favoriter för alla”, om hjälp.

Hur får man snabbt en mysig jul?

-Antingen gör du budgetvarianten, skövla in all skit i garderoberna, tejpa ihop dörrarna. Låt ungarna dammsuga medan du knyter små röda band lite här och där, samt häller upp en stor skål med apelsiner. Tänd några ljus, släck alla lampor, låt ögonen tindra i kapp med korgen full av pepparkakor som du köpt i närmaste affär.

-Är du mer för lyxvarianten, lås ditt hus, packa in din familj i bilen och ta in på något mysigt hotell i Dalarna över jul, säger Emma Hamberg.

Jag hinner inte laga ett helt julbord, vad gör jag?

– Man måste inte laga ett julbord som är översållat av sju sorter sill, köttbullar och revben. Gör en julmiddag och satsa på ett kort till exempel skinkan och många tillbehör till den, säger Anette Rosvall.

Emma Hamberg fortsätter:

– Ett tips är att boka in en heldag lite i förväg med några kompisar, då ni steker köttbullar, bakar och julstökar tillsammans, för att sedan dela upp ert byte. Eller så kan du köpa allting färdigt. Sedan beror det ju på hur knusslig du är med maten. Du kan köpa allt färdigt på mataffären, men då smakar det där efter också, men billigt och snabbt är det. Men du kan också lägga på lite pengar om du har råd och köpa färdigt från någon saluhall, då blir det supergott!

Pyntet åkte med julgranen till tippen efter tjugondag knut. Hur fixar jag nytt pynt enkelt?

– Köp en rulle med vackert röda band. Knyt band lite här och där. Gulligt, kul, billigt och snabbt. Sen släcker du alla lampor och tänd massor av ljus. Då är du i hamn, säger Emma.

– Röda band är super bra. Köp några små röda äpplen gör små hål upptill och stick i ett litet julljus och knyt en rosett runt. Ta in lite lingonris och duka fint. Sen är klassikern apelsiner med kryddnejlikor och julblommor super för att få hemmet att dofta jul, säger Anette.

Måste jag städa överallt?

– Äh, skit i att städa. Det blir ändå så jädra geggigt över julen. Bättre att städa efteråt i ärlighetens namn, säger Emma.

Julklappar, jag hinner inte åka iväg och trängas i närmsta shoppingcenter. Vad gör jag?

– Ligg med datorn i knät och beställ på internet, gärna med en liten glögg och lussebulle i handen. Rofyllt, snabbt och skönt. Eller ge dina människor lite upplevelser. Skriv ner på små lappar vad du vill ge dem och lägg i ett kuvert. Klart!

– Vi brukar spela om julklapparna, alla köper en som vi sedan spelar tärning om. Både samvaro och en kul grej, säger Anette.

Emma och Anettes bästa tips!

* Be om hjälp. Det är dumt att göra allt själv.

* Röda sidenband. Världens bästa pynt som kan användas lite överallt, runt glasen på bordet, till bordsdekoration, runt julosten eller varför inte i granen.

* Satsa på dofter. Hyacinter och apelsiner med nejlikor, det är få högtider som anspelar så på dofter.

* Umgås. Det viktigaste med julen är ändå att umgås och att vara tillsammans. Har man det i minnet inser man att det hejdlösa shoppandet, fixandet och trixande inte är så viktigt.