Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

R Andersson (V): Låt Kantzowskas elever fixa förskolornas utemiljöer!

På senaste fullmäktige i Hallstahammar togs frågan gällande finansieringen av förskolans utemiljöer upp då en del av dessa ännu inte fullt ut uppfyller EU:s krav på säkerhet. Vänsterpartiet, inklusive jag själv som småbarnsförälder, ser detta som en viktig fråga som snart bör lösas.

Det gäller nu att se över hur en eventuell finansiering skulle vara möjlig. Budgeten är tagen, andra prioriteringar är gjorda och tyvärr saknas de totala ekonomiska resurser som behövs för att rusta upp alla utemiljöer.

I arbetet med att hitta en eventuell lösning föds kreativa idéer. Mina tankar har bland annat riktats mot Kantzowskas gymnasium, som från årsskiftet går överi kommunal regi. På Kantzowska finns det en enorm kompetens bland yrkeshandledare och elever som är på väg att avsluta sina praktiska program och som snart skall ut i det dagliga hantverkaryrket.

Om jag förstår det hela rätt så genomför avgångs-eleverna praktiska projektarbeten via vägledning av sina yrkeshandledare. Jag skulle vilja undersöka om det eventuellt går att rikta dessa projektarbeten mot kommunens förskoleverksamhet och dess utemiljöer och låta kommunen ekonomiskt stå för det material som skulle behövas till detta.

Detta skulle innebära att gymnasieeleverna får möjligheter att genomföra sina praktiska projektarbeten och därmed visa upp sina färdigheter inom sitt valda yrke samtidigt som förskolorna ges möjlighet att få nya pedagogiska utemiljöer som uppfyller EU:s nyställda säkerhetskrav.

Kanske är det så att kommunens lokala upphandling sätter stopp för detta förslag? Kantzowska ska självklart inte i förstaläget lösa problematiken med förskolornas utemiljöer, men man bör ändå undersöka om detta i framtiden går att genomföras samt se hur man i kommunal verksamhet kan använda sig av den kompetens som faktiskt finns där.

Visst skulle det vara en fin tanke att kommunens äldsta elever med all sin kunskap och som är i sitt avslutande skolskede, kunde skapa bättre förutsättningar för de barn som precis har startat sin?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel