Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

R Haddad (FP): Vad är S alternativ, Ulla Persson?

Ulla Persson (S) påstår att jag skyller allt på Socialdemokraterna. Det gör jag verkligen inte. Men Persson måste ha förståelse för att man inte kan hinna både reformera lärarutbildningen, grundskolan, gymnasiet och yrkeshögskolan, utbilda lärare och slutligen elever och dessutom uppnå underverk på arbetsmarknaden på drygt fem år.

Vad vi däremot har hunnit göra är ett antal reformer som bidragit till sysselsättning och tillväxt. Sverige sticker i dag ut med sin stabila ekonomi och höga tillväxt. Sysselsättningen i september under lågkonjunkturåret 2009 var till och med högre än september 2006, den månad vi tog över efter sossarna. Nu har den ökat ytterligare.

Att dessutom fortsätta argumentera genom att påstå att arbetslösheten fortsatt är hög utan att beakta den finanskris vi genomlidit, visar att Persson baserar sina påståenden på felaktiga grunder.

Precis som Ulla Persson känner jag oro för alla de företag som inte hittar kompetent arbetskraft. Det går dock inte att förvandla ungdomar med bristande basala kunskaper i svenska och matematik till erfarna specialistläkare med korta arbetsmarknadsutbildningar – Socialdemokraternas universallösning.

Folkpartiet har i regeringen, men också under mina år som ansvarigt kommunalråd i Västerås sett till att skolan, vuxenutbildningen prioriterats men också insatser för att förebygga ungdomsarbetslöshet, exempelvis ungdomsjobb och projektet Allegro som fortsätter. Utbildning är avgörande och det är något som vi alltid prioriterat.

Vi har reformerat yrkeshögskolan, ökat kvalitén genom hela skolsystemet, ställt högre krav på lärarna som undervisar och så vidare. Och arbetsmarknadsutbildningar finns naturligtvis även i dag. Men en förskolelärarexamen trollar man inte fram med en kort arbetsmarknadsutbildning. För att bli en erfaren plattsättare eller byggnadsplåtslagare så krävs det också många år.

Det kommer att ta tid och vi tar och kommer att ta ansvar för att problemet löses. Till skillnad från Socialdemokraterna har Folkpartiet och regeringen en tydlig politik för skolan och hur vi ska underlätta för människor att komma tillbaka i arbete.

Att fortsätta tro att det är politikerna som fixar jobben visar återigen Social-demokraternas felaktiga syn på närings-livets viktiga roll.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel