Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

R Sundgren: Jobbskatteavdraget har inte skapat ett enda jobb

Jobbskatteavdraget var de borgerligas trumfkort i den senaste valrörelsen. Det skulle ge flera jobb. Jobben, jobben, jobben, skallade man.

Den borgerliga hjärntvätten fungerar hos borgerliga politiker och vissa journalister så att man fortfarande tror på detta, trots att all ekonomisk expertis med ordföranden i regeringens finanspolitiska råd Lars Calmfors i spetsen, sagt att det fungerar inte som jobb-skapare.

Endast om de arbets-sökande accepterar jobb till lägre löner än de annars skulle göra skulle det eventuellt kunna fungera, men så har det inte blivit.

Tvärtom har arbetslös-heten ökat från 6,0 procent i oktober 2006 till 9,5 procent i april 2010 och för ungdomar är arbetslösheten katastrofal – en ökning från oktober 2006 på 19,0 procent till april 2010 på 30,9 procent enligt Statistiska centralbyrån.

Medeltalet för ungdomsarbetslösheten inom EU är i dag 19,2 procent. Vi har således betydligt högre ungdomsarbetslöshet än övriga Europa.

Hur länge skall de borgerliga tro på detta ”skrivbordsexperiment”? De tänker ju fortsätta med det om man vinner valet i höst. Inser de inte hur man rustar ned den välfärd vi byggt upp och vilken katastrof de arbetslösa drabbas av?

Ser de inte den hälsomässiga och sociala katastrof det kan innebära att bli arbetslös och den förödmjukelse, bitterhet och vrede det kan ge upphov till när man efter en period av sjukdom och långtids- arbetslöshet skall mäta sina kvalifikationer med bland annat välutbildade ung-domar?

Att det som återstår är ”stupstocken”, det vill säga söka socialt försörjningsstöd, något som nu ökar ute i kommunerna.

Den moderata politiken har inte hjälpt till att slussa tillbaka långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna och ungdomar med fullständig gymnasieskola till arbets-livet, bara gjort det mer utsatt att vara sjuk eller arbetslös. Det utanförskap man talade om i valrörelsen har enligt SCB ökat från 17,1 procent till 19,2 procent.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel