Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En 19-årig kvinna knivmördades natten till söndagen under bestialiska former i sin lägenhet på Råbyområdet i Västerås.

VLT 14 juli 1969.

Hennes make – 24 år – sitter anhållen som misstänkt för mordet. Han ringde själv till polisen men har därefter inte varit i sådan psykisk balans att han kunnat höras. Mannen har inte erkänt dådet.

Polisens sambandscentral fick SOS-larm kl. 04.16 på söndagsmorgonen. Mannen ringde då och begärde polis till sin lägenhet på Råby. Han berättade att hans fru blödde och ville att polisen skulle undersöka om han "gjort henne illa".

Två radiopoliser fann 24-åringen sittande ute på Råbylägenhetens balkong.

Hans 19-åriga maka låg död tvärs över sängarna i parets sovrum. Hon var avklädd och hade mycket svåra kroppsskador, bland annat i halsen. Hela lägenheten var kraftigt nedblodad. Makarnas minderåriga barn var inte hemma – det vistades hos släktingar.

Polismännen kunde omkring fem minuter efter mannens SOS-samtal meddela sambandscentralen och vakthavande befäl att ett mord skett i lägenheten. Den sattes under bevakning och den döda kvinnans make fördes till polishuset. Han var av allt att döma svårt chockad – omväxlande apatisk och våldsam – och måste placeras i sjukcell. Polisen kallade jourhavande läkare.

Kriminalpolisens jourgrupp, ledd av t.f. kriminalkommissarie Sten Wrige, påbörjade utredningsarbetet strax efter det att den misstänkte mannen förts in i polishuset.

Mordutredarna kunde inte samtala med 24-åringen. Hans psykiska tillstånd tillät inte detta.

Personal från kriminalens tekniska rotel inledde platsundersökningen i mordlägenheten tidigt på söndagsmorgonen. Redan dessförinnan hade man konstaterat att flera personer måste ha vistats där under natten.

– Vi fick också tag i dem på ett tidigt stadium, säger spaningschefen, poliskommissarie Uno Wåxnäs till Länstidningen.

– Det är ett par som brukar umgås med 24-åringen och hans fru. De lämnade den aktuella lägenheten vid 2-tiden på natten. Mordet har alltså skett mellan kl. 2 och 4.

Polismästare Harald Erling ledde förundersökningen fram till söndagsmiddagen. Då förklarade tf. chefsåklagare Bruno Olsson den gripne mannen anhållen som misstänkt för mord och övertog därmed automatiskt ledningen av det fortsatta arbetet.

Det är klarlagt att spritförtäring föregått det nattliga dramat.

Den nu anhållne mannen och en god vän delade på en helflaska starksprit på lördagskvällen. De bägges fruar var då på sina arbetsplatser. Kvinnorna kom inte till lägenheten förrän vid midnatt. Då öppnade de fyra ytterligare en spritflaska. Totalt torde den mordmisstänkte ha druckit omkring 40 centiliter sprit före kl. 2, då det gästande paret gick hem.

Polisen vet ännu inte mer än i stora drag vad som utspelats i makarnas lägenhet efter kl. 2. "Operation dörrknackning" inleddes på söndagen i flerfamiljshuset och utredarna torde den vägen komma att få värdefulla upplysningar.

Den mördade kvinnan obducerades på söndagseftermiddagen i Västerås av rättsläkaren Lennart Rammer från Uppsala. Han bekräftade mordpolisens antagande att gärningsmannen använt en relativt lång kniv mot kvinnans hals och överkropp. Hon bör ha tilldelats en mängd dödande hugg.

Man har ännu inte exakt kunnat fastställa tiden för mordet. Flera omständigheter tyder dock på att kvinnan dödats kort tid efter att gästerna lämnat parets lägenhet och att den sinnesförvirrade gärningsmannen sedan umgåtts med självmordsplaner.

Flera försök gjordes under söndagen att höra den anhållne 24-åringen. Hans tillstånd förbättrades visserligen successivt men något regelrätt förhör kunde inte hållas. Det bör dock kunna ske i dag, måndag. Då fortsätter också kriminalteknikerna brottsplatsundersökningen.