Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Racinglegendarens bil på Biltema

Ronnie Peterson var Sveriges mest framgångsrika Formel1-förare genom tiderna. Just nu finns hans gamla racingbil på Biltema i Västerås.

Annons

Lars Lindholm, säljrepresentant på Biltema berättar att han märkt ett stort intresse för den gamla racingbilen

-Väldigt många som kommer in har varit på Anderstorp som barn och sett Ronnie köra. Det känns väldigt kul att kunna visa upp det här för kunderna och många har kommit in och haft egna berättelser att dela med sig av.

Bilen, en Lotus 72, kördes av Ronnie Peterson sista gången på USA:s grand prix, Watkins Glen, 1975 efter att ha kommit på femte plats bakom flera av dåtidens andra storheter som Lauda, Fittipaldi, Mass och Hunt.

-Den senaste personen som körde bilen var Ronnie Peterson, sedan dess har ingen annan suttit i den. Så det är se men inte röra och absolut inte sätta sig i den för då har man ju brutit magin, säger Lars Lindholm.

Ronnie Peterson avled efter en krasch på Monzabanan i Italien i september 1978.

Racinglegendarens bil kommer att finnas på Biltema fram till och med söndag.

Se faktarutan för mer information om Ronnie Peterson och racingbilen som just nu finns på Biltema.  

Carl Widerberg

Fakta - Ronnie Peterson

Bilen är en Lotus 72, tillverkad av den brittiska biltillverkaren Lotus mellan 1970 och 1975 och försedd med en mittmonterad Ford Cosworth V8-motor (alltså åtta cylindrar monterade i V-form) med tre liters cylindervolym.

Motorn gav 440 hästkrafters effekt vid 10000 varv, och med en tomvikt på 540 kilo (hälften mot en modern småbil) hade den ingen större vikt att släpa på då kraften leddes ner i asfalten via den femväxlade manuella växellådan och de breda racingdäcken.

Det var en konventionell formel 1-bil med dåtidens mått mätt, men den kom att bli mycket framgångsrik. Ronnie Peterson van åren 1973 och 1974 sju Formel 1-lopp med sin Lotus 72.

Bilen som står utställd kördes av Ronnie Peterson sista gången på USA:s grand pris, Watkins Glen, i oktober 1975 efter att ha kommit på femte plats bakom flera av dåtidens andra storheter som Lauda, Fittipaldi, Mass och Hunt. Då hade tiden kommit i kapp bilen; Ronnie Peterson själv slutade först på trettonde plats i Formel 1-VM:s totala tabell för år 1975.

Efter att först ha haft en röd/krämvit färgsättning fick bilen sin nuvarande färg 1973 då tobakskoncernen som var huvudsponsor bytte från ett av koncernens märke (röd/purpur-krämvit) till ett annat märke med svart/guld som kännetecken.

Ronnie Peterson, som körde bilen som nu finns utställd på Biltema i Västerås, kom från Örebro och levde mellan åren 1944 och 1978. Han var Sveriges mest framgångsrika Formel 1-förare genom tiderna med tio segrar och sexton övriga pallplatser på de 123 lopp han hann med under sin alltför korta karriär. Efter att ha börjat med gocart och gått vidare via Formel 3 började han med Formel 1 år 1970.

Ronnie Peterson avled efter en krasch på Monzabanan i Italien i september 1978. Han skadades allvarligt, men komplikationer efter olyckan, då han bröt båda benen på flera ställen, tillstötte.

Jan Ernheimer