Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räcker elen till alla el-bilar?

Med risk att blotta min okunnighet undrar jag hur elen ska räcka till när allt fler bilar ska drivas med el och elen inte får produceras av fossila bränslen?

Det finns idag cirka 4,8 miljoner personbilar i Sverige, den absoluta merparten av dessa drivs av diesel eller bensin, alltså fossila bränslen.

I varierande grad vill alla politiker medverka till att de miljömässiga nackdelarna elimineras och att merparten istället går på el, min fråga är då: räcker elen ? Det handlar ju om många terrawattimmar när alla kommer hem från jobbet och ska tanka el

Vilka nya energiproducenter ska kunna ge det tillskott som behövs? Att offra någon av de orörda Norrlandsälvarna eller bygga nya kärnkraftverk är idag alltför kontroversiellt. Vindkraft och solpaneler i all ära, men här snackar vi volymer, Det är klart att alla bäckar små... och så vidare.

Man skulle kanske montera en generator på alla gymmaskiner där folk får bidra med muskelkraft, man får väl kalla det att gå och ”ela” i stället för att gå och gymma.

Infrastrukturen för ”tankning” är ju nästa problem så länge ingen uppfinner en reservdunk med el. Är månne elbilar bara en parentes i utvecklingen mot miljövänliga bilar.

Ingemar Brander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare