Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda Elba från rivning

Annons

Restauranglokalen på ön Elba har stått tom och utan verksamhet under lång tid. Byggnadens underhåll är eftersatt och uppfyller inte regelverken vad gäller el, ventilation och brandskydd.

En utredning har genomförts av teknik- och fastighetsförvaltningen som visar vilka investeringar som behövs för att göra det möjligt att åter bedriva verksamhet på Elba. Utredningen visar att det krävs omfattande investeringar i byggnaden. Bara för att bedriva ett café sommartid krävs en investering på 6,7 miljoner kronor.

Utredningen har också undersökt och tillfrågat både förvaltningar inom kommunen och privata aktörer om de är intresserade av att driva verksamhet på Elba. Intresset har varit svalt och idag finns ingen som har anmält intresse för att driva verksamhet på Elba.

Elba är en plats som betyder mycket för många västeråsare. Om inget görs är vi moderater rädda för att fastigheten på Elba kommer att rivas. Det tycker vi vore mycket olyckligt. I stället bör fastighetsnämnden undersöka om någon är intresserad av att köpa restaurangen på Elba med tomträtt.

Genom tomträttsupplåtelse får kommande generationer rådighet över hur Elba kan och ska utvecklas. Samtidigt kan en intresserad köpare få möjlighet att utveckla och ta tillvara denna för många västeråsare viktiga plats.

Elba kan inte fortsätta att eka tomt. Det behövs nya ägare som kan och vill utveckla ön och rädda fastigheten från rivning. Elba behöver någon som är intresserad av att utveckla och förverkliga denna pärla i Västerås.

Elisabeth Unell (M), Oppositionsråd i Västerås

Eleonore Lundkvist (M), andre vice ordförande i fastighetsnämnden Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel