Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddade av försvaret

(Uppdaterad 18.50) Fem personer blev omringade av elden - men räddades ur sjön av Försvarsmaktens helikopter

De fem skogsarbetare som under eftermiddagen varit tvungna att hoppa i en sjö i trakten av Gammelby kunde vid 18-tiden på måndagskvällen räddas.

- De är skogsarbetare som arbetar på entreprenad för oss, säger Björn Örtenblad vid AB Karl Hedin som varit i kontakt med männen per telefon.

Björn Örtenblad förklarar:

- De hade fått i uppgift att bevaka ett område för att se till att branden inte spred sig, men det tog bara fem-tio minuter så spred sig elden med fruktansvärd hastighet.

Männen blev kringrända av lågorna och hade ingen plats på land som var säker att fly till. De hoppade då i vattnet.

Männen var vid gott mod och höll kontakt med sin arbetsgivare per telefon. De hotades aldrig av värme och eld - vattnet skyddade dem - men röken var besvärlig.

En av försvarsmaktens så kallade Black Hawk-helikoptrar kunde efter några timmar avvaras för att rädda männen som nu förts i säkerhet för läkarkontroll. De kunde samtliga själva gå ur helikoptern och verkade trötta men vid gott mot och utan synliga fysiska skador.

Enligt Fredrik Eriksson, informationsansvarige på Räddningsledningen, är att stiga i sjön ett vedertaget att agera vid skogsbränder. 

- Det är precis så de ska göra. Det är ett normalt förfaringssätt.