Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningen finns lokalt

Annons

2014 bröt den stora branden i Västmanland ut på ett kalhygge i Surahammars kommun. Det är en av de största bränderna i Sverige på 70 år. En gnista från en skogsmaskin och tusentals hektar mark och ett 30-tal fastigheter bränns till aska, öden skrivs om och oräkneliga djurliv samt ett människoliv går till spillo.

Vändpunkten i brandbekämpningen kom när de italienska och franska släckningsplanen landade på Västerås Flygplats då branden rasat i ungefär en vecka.

Räddningsinsatsen vid branden var för övrigt massiv och omfattade enligt uppgift cirka 2 300 personer varav 1 500 militärer.

Boende kring flygplatsen i Västerås kunde se planen gå i skytteltrafik mellan tankning och tillbaka mot brandhärden. Aldrig förr har tacksamheten över flygplatsen varit så stor och dess vikt så påtaglig.

Räddningsinsatsen vid branden var för övrigt massiv och omfattade enligt uppgift cirka 2 300 personer varav 1 500 militärer.

I dag brinner Sverige åter igen och inte bara på ett ställe utan på närmare 50.

Åter flygs italienska och franska vattenbombplan till Sverige med mellanlandning på den lokala flygplatsen i Örebro.

Norge, Danmark, Litauen, Tyskland, Frankrike och Polen bidrar med helikoptrar. Flygplatsen i Sveg har sedan varit bas för brandbekämpningsflyg och för helikoptrar som bekämpar bränderna i Härjedalen, norra Dalarna och västra Hälsingland.

Flygplatsen är navet. Här tankas och servas plan samt helikoptrar. De lokala resurserna för kommunikation är centrala och flygplatserna helt avgörande i bekämpningen av bränderna.

Vi i Västmanland har den senaste tiden drabbats av flera ytterligare bränder, bland annat i Sala, Munga och Ängelsberg.

Med den stora branden 2014 i färskt minne vet vi vad det kan innebära och vilken trygghet det är när det verkligen gäller att ha en lokal flygplats som möjliggör avgörande räddningsinsatser.

Vi Västeråsmoderater ser flera fördelar med att ha en lokal flygplats i Västerås och en av de viktigaste stavas civilförsvar, möjlighet till räddningsinsats och trygghet.

Anna Nordin (M)

Elisabeth Unell (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel