Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Räddningstjänsten behövs inte vid hjärtstopp

Brandmännen i Västerås vill åka på hjärtstopp men den politiska ledningen säger nej. – Det finns tillräckligt med ambulanser, säger Staffan Jansson (S), kommunalråd och ordförande i Mälardalens brand- och räddningsförbund.

Enligt Staffan Jansson behövs det inte några extra utryckningar som tär på de resurser som används vid brand- och olycksutryckning.

I stället vill han använda resurser till att utbilda personal i hjärt- och lungräddning vid till exempel köpcentrum och badhus.

– Kostnaderna för extra utryckningar i samband med hjärtstopp ligger på någon miljon. Det skulle vi aldrig klara av rent finansiellt, säger Staffan Jansson.

På landstinget hänvisar ansvarigt landstingsråd, Kenneth Östberg till rådande avtal som landstinget ingått med ett par kranskommuner. Han säger att anledningen till att Västerås Stad inte kunnat komma överens med landstinget i den här frågan är att staden inte vill stå för personalkostnaderna.

– Vi har ett avtal med Surahammar och Virsbo där kommunerna tar personalkostnaderna vid utryckning. Vill Västerås stad ta den kostnaden är vi villiga att teckna avtal, säger Kenneth Östberg, landstingsråd.

Från Västerås stad är man noga med att poängtera att brandmännen inte kommer att användas vid hjärtstopp.

– Vi har diskuterat detta med landstinget och de säger att ambulansen kommer 20 minuter före räddningstjänsten vid akututryckningar. Räddningstjänsten behövs inte vid hjärtstopp i Västerås stad, säger Staffan Jansson.