Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rafflande handbollsäventyr med allvarligt budskap

Nu kommer Staffan Bjerstedts andra bok i serien om Vagntunas Lejon. Den här gången får laget oväntat hjälp av handbollslegendaren Staffan Olsson.

Annons

Staffan Bjerstedt har jobbat i över 20 år som journalist på VLT. Länge bevakade han kommunpolitiken i Västerås och sedan fyra år tillbaka är han insändarredaktör på tidningen. Staffan Bjerstedt är också prisad revyförfattare och har skrivit tv-manus samt flera böcker, bland annat ”Vem är vem i svensk humor?” om svenska humorister.

Han förklarar varför han nu blivit barnboksförfattare.

– Jag var sugen på att prova en ny form av skrivande. Säkert spelar det också det in att jag själv nu har barn, säger Staffan Bjerstedt.

”Passa som Staffan Olsson!” är den andra boken om handbollslaget Vagntunas Lejon. Liksom första delen ”Skruva den som Henry”, som kom tidigare i år, är bokens titel en lek med namnet på den engelska filmskaparen Gurinder Chadas knappt 15 år gamla fotbollskomedi ”Skruva den som Beckham”.

Med sina böcker breddar Staffan Bjerstedt den idrottsrelaterade barnlitteraturen. Det har tidigare skrivits många barn- och ungdomsböcker om fotbolls- och hockeylag samt om ridsport.

– Vad jag vet finns det ingen annan i Sverige som har skrivit barnböcker om handboll på senare år. Jag har aldrig spelat handboll själv, mer än i skolan när jag var barn, men jag tycker om att titta på det och går på matcher här i stan. Det är en tuff sport som samtidigt har finess.

Vagntunas Lejon bildas efter att några av killarna i ortens etablerade lag Vagntuna HF inte platsar längre. I stället startar de ett eget lag tillsammans med handbollsnovisen Amir som precis kommit till Sverige från Syrien, bryter könssegregeringen i sporten genom att låta tjejerna Elsa och Malin spela i laget och gör upp med den svenska åldersdiskrimineringen när de anlitar den kufiske, 74-årige vaktmästaren Henry som tränare. Gamle Henry visar sig ha varit ett originellt handbollsgeni i sin ungdom och har dessutom tillgång till ett ”hemligt vapen”.

Vagntunas Lejons laguppställning är som en uppdaterad variant av Tommy Sandlins ”sossehockey” eller Sven-Göran ”Svennis” Erikssons ”folkhemsfotboll”. Lagets styrka ligger i gemenskap och inkludering, att se varje lagspelares färdigheter oavsett deras erfarenheter och bakgrund. Alla har något att bidra med.

– För de barn som läser boken är det nog främst en rafflande berättelse om handboll, men det finns en undertext i boken. Det är en kritik av att så många barn sållas bort för tidigt i ungdomsidrotten och aldrig får en chans att utvecklas och blomma ut.

I den nya boken tränger verkligheten in i fiktionen när handbollslegendaren Staffan Olsson plötsligt dyker upp i derbyt mellan Vagntunas Lejon och ärkerivalerna i Vagntunas HF. Han ryter ifrån när motståndarlagets tränare Ville protesterar mot att Vagntunas Lejon har tjejer i laget.

Staffan Olsson visar sig vara ute på jakt efter blivande handbollsstjärnor. Landslagstränaren och tidigare handbollsproffset Staffan Olsson, gav också glatt sitt godkännande om att vara med i boken.

Sannolikt blir det åtminstone ytterligare en bok om Vagntunas Lejon.

– Det finns ett klart manus, men det är möjligt att jag skriver fler om förlaget vill ge ut fler böcker.

Läs också om VLT-journalisten Ann-Christine Kihls nya bok om Västerås egen krigskorrespondent Martin Adler: Det logiska slutet på en krigskorrespondents liv

Litteratur

Staffan Bjerstedt

"Passa som Staffan Olsson!"

Berghs förlag

Annons