Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rafflande slut i klassiskt lopp

Det blev till slut en spurtstrid som avgjorde Engelbrektsloppet. Och snabbast var då Erik Wickström, Ulricehamn, som var en skidlängd före Joakim Engström, Mora.

Skidor. Blött, regnigt och allt annat än lättåkt. Så var förutsättningarna för det 37:e Engelbrektsloppet.

Men ändå lapp på luckan och rekordmånga anmälda till helgens lopp i Engelbrekts bygd.

– Det var kanske lite för mycket folk, och lite väl lite snö, säger vinnaren Erik Wickström efter målgången.

En målgång som många längs upploppet på Torget nog missade. Arrangörernas system för förvarning av åkarna fungerade inte utan plötsligt kom där två åkare i elitklassen i en våldsam spurtstrid mitt bland alla motionärer i Engelbrektshalvan. Lika överraskande för publik som speaker.

Snabbast var då Wickström som passerade mållinjen före Joakim Engström. Bara en skidlängd i segermarginal, efter 50 kilometers åkning, för Wickström som jobbar på heltid med skidor. Som bland annat skidtränare och som chefredaktör för tidningen Vasalöparen.

– Jag drog upp spurten med ungefär 400 meter kvar. Var tvungen till det, jag har nämligen ingen 100-metersspurt, säger Wickström.

Många av de mer namnkunniga långloppsåkarna avstod från Engelbrektsloppet i år. En del vilade, andra valde Orsa ski marathon i lördags. Jörgen Hjerpe

Det tuffa snöläget och att Engelbreltsloppet avgjordes som varvlopp lär förklara det något tunna startfältet i elitklassen.

– Det här var andra gången jag åkte Engelbrektsloppet, den första var 2009. Men då åkte jag som motionär mitt i fältet, säger Wickström.

– Sedan har jag varit här och kört mtb på sommaren.

I damklassen kom förstås allt att handla om Nina Lintzén som till Engelbrektsloppet kom i sin blåa Årsundadräkt i stället för den rosa Team Skiproam-dräkt hon vann Kristinaloppet i.

Lintzén var totalt överlägsen när hon nu körde hem sin åttonde raka seger i Engelbrektsloppet. Avståndet till tvåan Karin Vemhäll, Rembo, var över tre minuter.

– Jag har stakat mig genom hela loppet i dag också, säger Nina Lintzén.

– Om jag ska göra det i Vasaloppet också vet jag inte. Det beror på vilka förutsättningar det blir.