Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragnhild Källberg (FP): Fortsatt kamp mot hemlösheten

Stadsmissionens styrelse ställde i en artikel 25 augusti några konkreta frågor till Västerås politiska partier.

Jag har tillsammans med Göran Nilsson från Landstinget Västmanland i en gemensam artikel redan redogjort för hur vi ser på frågan om ungdomar och droger.

Här vill jag beskriva hur Folkpartiet liberalerna vill arbeta med frågan om hemlöshet. Vi säger att ingen i Västerås ofrivilligt ska vara utan tak över huvudet.

Hemlöshet är mycket vitt begrepp och det finns i Västerås en rad olika verksamheter för dem som står utan bostad. Det är bra verksamheter och fyller alla sin funktion, men vi måste alltid vara öppna för förändringar för att möta nya behov. Därför ska det göras en årlig kartläggning för att fånga trender och förändringar. Handlingsplanen ska revideras årligen och det ska dessutom finnas en separat handlingsplan för unga hemlösa.

Det är också viktigt att ingen blir kvar för länge i så kallat lågtröskelboende och det ska finnas akutplatser för personer utan drogproblem.

För de flesta finns det ett samband mellan hemlöshet och drogproblem. Det är tufft att ta sig ur ett missbruk samtidigt som man är hemlös. En personlig coach/mentor kan ge stöd i kampen att ta sig ur hemlösheten.

Det allra bästa vore om det aldrig skedde någon ”nyrekrytering” av hemlösa. Därför vill vi arbeta fram en Västeråsversion av Bostad först – det vill säga ett program för att förhindra att någon hamnar i den för-ödande situationen att bli utan bostad.

I allt arbete mot hemlösheten är samarbetet med den ideella sfären oerhört betydelsefullt. De ideellt arbetande har ingen myndighetsstämpel på sig och kan därför nå människorna på ett annat sätt. Vi ska därför vidareutveckla samverkan med civilsamhället.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel