Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Raketuppskjutning från Västerås Noskon samlar in luftförorening

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

Den första raketuppskjutningen i Västerås äger rum i dag kl 12.15 från isen vid gamla hamnen, då en större undersökningsraket fräser upp för att ta prover på föroreningen av atmosfären över Västerås med omnejd.

Försöket ingår i den pågående utredningen om luftföroreningen över staden.

Som en kuriositet kan nämnas, att man samtidigt för sig av med de för sjöfarten farliga pålarna efter gamla kallbadhuset.

De tjänstgör som fundament och förintas av första raketsteget.

Raketen kom på plats söndag kväll från ett hemligt raketfält i Norrland och nedräkningen hade vid midnatt nått till 163 efter ett par uppehåll på grund av krångel med pyskranar.

Omkring kl 12.15 idag, måndag, väntas uppskjutningsledaren ingenjör Stråhle ropa "0" i högtalaren och trycka på knappen, varefter den 3,5 meter höga raketen med ett dån lämnar sitt underlag.

- Vi har med nöje upplåtit de täta stolpraderna i vattenbrynet - nu infrusna - som underlag, säger man på hamnkontoret.

De är som bekant resterna efter gamla kallbadhuset. Vi hoppas att första stegets väldiga lågor skall förtära stolparna, som båtägarna länge klagat på och som endast tjänat som sittplats för hamnens måsar.

Beklagligtvis torde åtskillig fisk bedövas och få sätta livet till. Något hinder för plockning av död fisk torde inte föreligga och den allmänhet som väntas strömma ned till hamnen på lunchrasten bör medföra lämpliga kassar att plocka "gratisfisken" i.

- Raketspetsen är designad för att ta luft- och stoftprover på samma sätt som skedde vid de vetenskapliga provtagningarna i jonosfären över Kiruna, säger man på hälsovårdsnämnden.

Med bestämda mellanrum öppnar sig spetsen och liksom "kippar efter luft", som den nedsväljer i plastpåsar.

Efter en första tripp upp i de högre rymderna kommer raketen att beskriva en vindlingskurs över staden, dock på betryggande höjd.

Noskonen väntas nedfalla mellan hamnen och Elba och ett betryggande antal stadsbud har förhyrts för att släpa den i land över isen.

Allmänheten uppmanas att inte elda sopor eller skaka ut dammsugarpåsar från höghusen under måndagen för att inte förrycka undersökningsresultatet. Mattpiskning kan dock ske från balkongerna på vanligt sätt.

Sedan blir det ett styvt arbete för hälsovårdsnämnden att undersöka noskonens plastpåsar med deras innehåll av damm, sot och allsköns kringflygande orenlighet.

Det begränsade utrymmet i noskonen gör det inte möjligt att samtidigt uppsända någon apa, hund eller större djur.

Eventuellt insättes en burk med metmask vars rörelser under molngenomgång registreras till marken.

Man vill närmare klargöra sambandet mellan metmasken, fuktigheten och möjligheterna att fisken nappar.