Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rakt och rent

Minimalismen breder ut sig. Och det kan vi tacka våra grannar i öster för.

Sparsmakat, rena linjer, gärna putsad fasad och pulpettak. Fönstren ska helst se ut att sitta rakt i betongen, inga onödiga fönsterkarmar här inte, och inuti möter väggarna golv och tak utan lister emellan.

Minimalismen är en utveckling av den rådande byggstilen modernism som håller sitt grepp om oss, och har gjort det i åtskilliga decennier.

– Vi var flera som trodde att modernismen närmade sig sitt slut på 1980-talet då strömningar från Usa gjorde sig gällande i arkitekturen. Dåbyggdes en del hus med mer ornamenteringar, till exempel skraporna vid Råby centrum och gamla brandstationen, berättar Ola Wikström, numera pensionerad stadsarkitekt i Västerås.

– Men det blev bara en väldigt kort period. I stället kom en ännu striktare modernism - minimalismen.

– De som länge har varit de mest strikta modernister är finnarna, när vi tittat på deras sparsmakade stil har vi tyckt att det varit snyggt och tagit efter den. Det ger en slags harmoni när det inte finns en massa skrymslen och vrår vilket man också kan känna igen från japansk arkitektur där det heller inte är en massa former som distraherar. Men det är förstås om en smaksak om man gillar detta. Många arkitekter gör det i alla fall. Det är trendigt just nu.

Hur länge denna trend håller i sig går inte att säga.

– Det pågår tills vi tröttnar. Eller tills det kommer något nytt som flera följer, så har det alltid varit genom åren.

Vad kommer sedan?

En gissning av Ola Wikström är att energisnåla hus kommer att få ett större genomslag. När nu Tyskland ska avveckla sin kärnkraft kan det vara början på en trend där vi alla kommer att leva mer miljövänligt och därefter forma ett nytt samhälle. En grön trend kan ge nya arkitektoniska stilar och kanske får den lilla trädgårdstäppan eller kolonilotten, där vi kan odla våra egna grönsaker, ett uppsving igen.