Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ramnäs bruk varslar nästan all personal

43 av 49 anställda varslas vid Ramnäs bruk, tillverkare av kätting för offshore-industrin.

Det rapporterar Sveriges Radio P4 Västmanland .

Anledningen är svag efterfrågan på företagets produkter – färre oljeplattformar byggs.

MBL-förhandlingar kommer, enligt Magnus Westher till P4 Västmanland , att inledas inom kort.

Enligt uppgifter till VLT omfattar varslet 30 kollektivanställda och 13 tjänstemän.

– Det är naturligtvis jättetråkigt. Men av respekt för medlemmarna och att processen nu ska ha sin gång vill jag inte kommentera varslen mer än så, säger Marko Laituri som är Unionens arbetsplatsombud på Ramnäs bruk.

VLT har även sökt Thomas Thörning som representerar IF Metall utan att lyckas nå honom för en kommentar.

Så sent som 2014 storsatsade Ramnäs bruk och investerade 65 miljoner. Framtiden såg då bra ut efter ett gott bokslut för 2013 då man också nyanställde, vilket vi tidigare berättat om .

Därefter vände marknaden – år 2014 störtdök oljepriset – och bruket fick göra sig av med folk, vilket vi också rapporterade om vid flera tillfällen .

Ramnäs bruk grundades i sin ursprungliga form så tidigt som 1590, det var den goda tillgången på vattenkraft som gjorde att orten valdes. Kättingproduktion inleddes 1876, den moderna produktionen av ankarkätting inleddes 1943.

Tidigare tillverkades ankarkätting till fartyg, numera är man helt inriktad på ankarkätting av väldiga dimensioner som ska hålla offshoreindustrins oljeplattformar på plats även i dåligt väder ute till havs.

Se mer i VLT:s livesändning här !

Läs också: Varslet överraskade Surahammarspolitiker