Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ramnäsbo slipper betala miljonbelopp

Efter en lång kamp med flera överklaganden har förvaltningsrätten nu gett en pensionerad Ramnäsbo rätt mot Försäkringskassan.

Försäkringskassan krävde 1 348 302 kronor i återbetalning för, vad kassan menade var, felaktigt utbetald handikappersättning och assistansersättning under en period 2007 till 2010 då mannen ansågs ha bott utomlands.

Kassan slutade också betala ut ersättningarna till mannen i april förra året.

Nu har förvaltningsrätten i Uppsala slagit fast att mannen hade rätt till den utbetalda ersättningen och inte behöver betala tillbaka miljonbeloppet.

Mannen drabbades av svår posttraumatisk epilepsi 1976 efter en bilolycka. Eftersom han har dagliga frånvaroattacker och krampanfall har läkare bedömt att han behöver någon som är med honom både inomhus och utomhus för att hjälpa honom.

Han beviljades handikappersättning 1994 och assistansersättning sedan 2001 med en utökning 2006.

Försäkringskassan har flera gånger utrett var mannen är bosatt eftersom han ofta skickat in tidrapporterna från utlandet. Detta ledde till att han avregistrerades från socialförsäkringen från januari 2007. Numera är han ålderspensionär.

Förvaltningrätten menar att det finns oklarheter om mannen verkligen vistats iSverige men menar dock att hans permanenta bostad är iRamnäs.

Enligt bosättningsreglerna i socialförsäkringsbalken anses en person, bosatt i Sverige, som lämnar landet vara bosatt här om utlandsvistelsen kan antas vara längst ett år.

Utlandsresorna har mannen gjort av hälsoskäl. Vid sina utlandsvistelser har mannen enbart haft tillfälliga boenden hos släkt och vänner eller i sin husbil. Därmed fastslår förvaltningsrätten att mannen ska anses ha varit bosatt i Sverige under den aktuella perioden och att han haft rätt till de utbetalda ersättningarna.

Försäkringskassans indragning av ersättningarna från april 2010 omfattas inte av detta mål.

– Men den här domen får ju konsekvenser, menar hans juridiska ombud Elisabet Fröjd.