Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasist hetsade hund mot flicka

En 28-årig man gav sig på en nioårig flicka utanför Åkrahallen i Sala. Samtidigt som han slog henne skrek han rasistiska tillmälen.

– Dessutom hotade han att bussa hunden på henne, säger Roger Götheden, vakthavande befäl vid Västmanlandspolisen.

Det var strax före klockan 21 på lördagskvällen som flickan och hennes föräldrar hade varit och handlat. 28-årigen var gapig och skrikig. De människor som fanns i närheten skingrade sig. Flickan stod kvar som paralyserad.

– Han skrek enligt målsäganden saker som "Seig heil", "Håll Sverige svenskt"... "Bevara Sverige svenskt", säger Stefan Forsberg på polisens krimjour.

28-åringen greps på plats, han misstänkt för hets mot folkgrupp i tre fall, olaga hot och misshandel. Mannen var onykter vid gripandet, men ett första förhör har hållits under söndagen.

– Han nekar till allting. Det är bara skitsnack. Han har inte sagt så där. Anledningen till att det blev hätsk stämning är att de andra var uppkäftiga säger han, säger Forsberg.

Jouråklagaren tog 28-åringens hund, en Amstaff, i beslag.

– I det här fallet räknas den som ett brottsverktyg, säger Roger Götheden.

Vittnena som fanns utanför butiken har beskrivit 28-åringen som en typisk "skinnskalle".

Flickan uppges må bra efter omständigheterna. Men hon ska ha blivit mycket rädd.

– Skadorna satte sig nog mest på själen, säger Forsberg.

Övriga målsägande är unga kvinnor under 20 år. För tillfället finns tre stycken, men det kan komma in fler under dagen.

28-åringen anhölls senare.