Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt gav rätt till hela kostnaden

En 35-årig kvinna från Västerås har av förvaltningsrätten fått rätt mot Individ- och familjenämnden i ett mål som gäller elkostnad.

En 35-årig kvinna från Västerås har av förvaltningsrätten fått rätt mot Individ- och familjenämnden i ett mål som gäller elkostnad.Kvinnan, som får ekonomiskt bistånd för elkostnaden till sitt boende, fick inte av nämnden hela elräkningen för februari–858 kronor–betald.

Nämnden menar att dess riktlinjer för ett hushåll med fyra personer är 750 kronor per månad. Kvinnan överklagade och framhöll att hon bytt till den billigaste elleverantören och är så sparsam med el som man kan vara. Nämnden lyssnade delvis på henne och höjde till 790 kronor.

Men kvinnan gick vidare till förvaltningsrätten som ger henne rätt; enligt lag har man rätt till bistånd för faktiska kostnader, förutsatt att de är skäliga. Domstolen framhåller att inget pekar på att hushållets elförbrukning skulle vara oskälig, därför ska hon ha bistånd till hela beloppet, 858 kronor.

Jan Ernheimer