Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädret är nyckfullt precis som mycket annat här i världen. Det är då inte så konstigt att väderprognoser slår fel emellanåt, ja ibland kan felen bli ganska stora för specifika områden.

Annons

Särskilt svårt är det under sommarhalvåret då lokala fenomen som till exempel luriga regnskurar hastigt kan dyka upp. Från det att meteorologen har gjort sin prognos till att den når allmänheten har den gått vidare genom kund och ibland tolkats om. Många gånger kan då den ursprungliga betydelsen ha gått förlorad. Tyvärr är det så och för att minska risken för missuppfattningar bör man regelbundet följa prognoserna under dygnet, antingen på radio eller TV.

I press är prognosen oftast väldigt begränsad med en enkel text eller ibland bara en symbol. Vädret är många gånger skiftande och flera väderförlopp förekommer under en dag. Så att visa en symbol för en specifik dag innebär stora begränsningar i prognosen. En vädersymbol kan aldrig visa ett förlopp, som det ofta är under en dag. Symbolen som visas i tidningar är vädret mitt på dagen, den säger ingenting om händelserna före eller efter detta tidssteg (om det inte förekommer någon text till symbolen). Då är sannolikheten ganska stor att prognosen blir "fel" utåt sett, medan prognosen i grunden är helt korrekt.

SMHI:s väderredaktion/Jonas Höglund

Annons