Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättegången för Råbymordet avslutad

Rättegången mot den 16-årige yngling som är misstänkt för mordet på den 16-åriga Beatrice Fredrixon avslutades på tisdagen. Åklagaren yrkar på det strängaste straffet – fyra års sluten ungdomsvård.

– Gärningen är av den arten att något annat straff inte kan bli aktuellt, säger chefsåklagare Göran Kastlund.

Eftersom den rättspsykiatriska undersökningen visat att ynglingen är frisk finns det inget alternativ än sluten ungdomsvård.

Den åtalade 16-åringen och hans försvarsadvokat Bertil Josefsson har under rättegången medgivit att ynglingen dödat flickan men hävdat att det rört sig om grov misshandel och vållande till annans död. Under slutpläderingen överlämnade försvarsadvokaten till rätten att fastställa brottsrubriceringen men yrkade på ett kortare straff än fyra år.

Det är det som rätten nu har att ta ställning till – brottsrubriceringen och straffets längd.

Dom meddelas tisdagen den 3 augusti. Att dom meddelas redan om en vecka, beror dels på att rätten haft tid på sig under den rättspsykiatriska undersökningen, dels på att den åtalade är så ung.

16-åringen får kvarstanna i häkte till dess att dom faller. Inte ens försvarsadvokaten krävde att han skulle försättas på fri fot.

Eftersom 16-åringen inte är myndig hör det till regelverket i Sverige att inte yrka på utvisning efter avtjänat straff. Om han varit några år äldre hade det varit en helt annan sak, då hade den frågan med all sannolikhet blivit aktuell.