Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rattfull mopedist körde på polis under skogsbranden – döms till fängelse

 
Stora skogsbranden i Västmanland
Visa alla artiklar

Den 51-åriga mopedisten som åtalats för att ha kört på en polis i samband med den stora skogsbranden 2014 har nu dömts till 1,5 års fängelse av Västmanlands tingsrätt.

Det var den 7 augusti 2014 som händelsen inträffade. Den stora skogsbranden hade pågått i en vecka och polisen hade spärrat av stora områden där det var farligt för allmänheten att vara.

På väg 681 i höjd med Norrgärsbo, söder om Västerfärnebo, hade en vägspärr satts upp. Där befann sig en vägvakt och en polispatrull när plötsligt en mopedist kom åkandes mot dem. Både vakten och en polis ska ha gjort stopptecken mot mopedisten men han, en 51-årig man från en mindre ort i Sala kommun, stannade inte.

Läs också: Polis blev påkörd och svårt skadad under skogsbranden – grovt rattfull åtalas

I 40 kilometer i timmen körde han på en kvinnlig polis som skadades allvarligt i huvudet med frakturer och blödningar. Till följd av händelsen har hon fått bestående hjärnskador och hörselnedsättning.

I förhör säger en polis att mopedisten hade en "galen blick" och var helt fokuserad på att ta sig igenom avspärrningen. Den påkörda polisen har sagt att hennes sista minnesbild är panik och upplevelsen att ”han satsar på mig”.

Den 51-åriga mannen döms nu till ett år och sex månaders fängelse av Västmanlands tingsrätt för grov misshandel och grovt rattfylleri. Brotten bedöms som grova eftersom att polisen blev allvarligt skadad och att mopedisten hade 2 promille alkohol i blodet vid tillfället.

Han ska också betala 50 000 kronor i skadestånd till den skadade polisen.