Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättning mittåt för Centern

Centerpartiet har etablerat sig som ett liberalt parti, men det gäller att hålla ihop.

När förslaget till idé- program behandlades i partistyrelsen försvann de flesta av de kontroversiella inslagen. Centern är inte för månggifte, ensidigt fri invandring, en liten stat, avskaffad skolplikt eller att barnen ska förlora arvsrätt.

Utgången var väntad. Det stod tidigt klart att programgruppens radikala frihetliga förslag mötte hårt motstånd både bland medlemmar och sympatisörer. Partiledaren Annie Lööf, som under sin tid i ungdomsförbundet drivit en del av de här kraven, slog tidigt till reträtt.Till en del var upp- ståndelsen överdriven. Inom Miljöpartiet finns också stöd för månggifte, och De gröna förespråkar i praktiken närmast fri invandring. Medan Miljö- partiet klarar sig bra väckte fri invandring och månggifte kraftiga reaktioner när frågorna diskuterades i Centerpartiet.

Det var som om en osynlig gräns hade överskridits. Länge hade Centern blivit mer av ett marknads- liberalt parti utan att medlemmarna hade protesterat särskilt mycket.

En del traditionella väljare hade dock markerat missnöje. Centern gjorde 2010 ett dåligt val i kärnområden på landsbygd och mindre orter.Nu hade även många medlemmar fått nog och ville ha mer positiva skrivningar om statens roll för att hålla ihop landet, jämlikhet, feminism och energiomställning.En hel del nygamla formuleringar kom också med i programförslaget. Kravet på kärnkrafts-avveckling inom en generation dök upp.Det får säkert fler centerpartister att känna sig hemma. Nackdelen är ett mer otydligt program. När ska staten styra och när ske individerna få bestämma själva? Vad betyder egent-ligen en ”mindre brant skatteskala”?Så brukar det bli när partier skriver program. Det blir gott om honnörsord, avvägningarna får vänta till den praktiska politikens vardag.

Centerpartiet har i varje fall lyckats etablera sig som ett liberalt parti. Konflikten har beskrivits som en kamp mellan socialliberaler och frihetsliberaler. Men alla är överens om att partiet är liberalt. Så var det inte förr.

Nu återstår att se om all turbulens långsiktigt har skadat Centerpartiet. I opinionsmätningarna ligger Centern farligt nära eller till och med under riksdagens spärrgräns.Det vore ändå märkligt om Centerpartiet skulle falla ur riksdagen. Där finns en stark organisation och förhållandevis många medlemmar. Försäljningen av partiets tidningar har givit Centern gott om pengar.Det borde räcka för att överleva. Men då gäller det att motsättningarna inte fördjupas till falangstrider.