Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättsläget är fortfarande problematiskt.

När man fyller 15 är det mer som händer än att man får köra moped. Man blir straffmyndig och man uppnår den så kallade sexuella myndighetsåldern. Rättsläget för unga sexuellt aktiva är dock problematiskt, så länge ungdomar på båda sidor om 15-årsstrecket frivilligt kommer att ha sex med varandra. Deras rädsla att straffas för det hindrar dem att gå till ungdomsmottagningen och så ska det inte vara.

Är det lagligt för en 15-åring att ha sex med en nästan jämnårig partner? Svaret är: det beror på.

För sex år sedan infördes en ny sexualbrottslag, som var tänkt att stärka barns och ungdomars skydd mot övergrepp från vuxna. Syftet var gott. Men därefter har det kommit flera domar som visar att rättsläget fortfarande är problematiskt.

I ett känt fall hade 15-årig pojke sex med en 13-årig flicka. Det skilde 1,5 år mellan ungdomarna, de hade ett förhållande, allt skedde av egen vilja. Men hovrätten över Skåne och Blekinge dömde pojken till ungdomstjänst och till att betala 15 000 kronor i skadestånd, eftersom samlaget – trots att det var frivilligt – ändå kan ha utgjort ett övergrepp.

I ett annat fall slutade leken sanning och konsekvens med att en 15-årig flicka hade sex med två 13-åriga pojkar. Flickan åtalades för sexuellt utnyttjande av barn. Men åtalet ogillades av Varbergs tingsrätt. Rätten ansåg att flickan inte hade utsatt pojkarna för något övergrepp – snarare var det troligt att pojkarna hade utnyttjatflickan för att begå sin sexuella debut.

Grundregeln i lagen är tydlig. Sex mellan unga ska betraktas som våldtäkt av barn om någon av dem är under 15 år. Undantaget är om barnet medverkat helt frivilligt och skillnaderna i ålder och utveckling mellan parterna bedöms som ringa. Enligt förarbetena är ”ett typiskt fall där man kan tänka sig ansvarsfrihet” när en 16-åring och en 14-åring som har ”en nära och god relation” till varandra har frivilligt sex.

Kruxet är att domstolarna tycks tolka bestämmelserna på olika sätt – inte minst beroende på ungdomarnas kön. Pojkar betraktas generellt sett som förövare, flickor som offer.

Ungdomars sexualitet är ett komplicerat ämne. I praktiken är det omöjligt att konstruera lagar där ingen, någonsin, kommer i kläm.

Lagen måste kunna hindra samvetslösa vuxna från att utnyttja sin ålder och maktposition för att tvinga till sig sex från unga och lättpåverkade individer. Samtidigt är det viktigt att inse faktum: helt oavsett vad lagen säger kommer ungdomar under 15 år att ha sex med partner som passerat åldersgränsen – helt frivilligt, utan att någon far illa.

Nu innebär det oklara rättsläget att ungdomar drar sig för att söka råd och stöd. De skriver och frågar om de riskerar att hamna i fängelse, om de vågar söka vård på ungdomsmottagningen för att skaffa p-piller.

– Det finns en stor oro, sade Maria Bergström, socionom på RFSU, nyligen i en TT-intervju.

Det är knappast så lagtexten skulle tolkas. Det tycks vara läge för en översyn – och tydligare regler. Ungdomar ska inte vara rädda för att gå till ungdomsmottagningen. Och lagen ska behandla alla lika – oavsett kön.