Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättsläkaren har ändrat sig: Polisens ingripande orsakade Sinthus död

 
Sinthu Selvarajahs död på psykakuten i Västerås
Visa alla artiklar

Som VLT tidigare berättat dog Sinthu Selvarajah på sjukhuset i Västerås efter ett polisingripande. Rättsläkaren ansåg att det var en olyckshändelse, men efter att nya uppgifter kommit fram i Ekots granskning har han ändrat sig. "Om polisen inte hade ingripit hade han inte avlidit". Trots det har förundersökningen lagts ner.

Rättsläkaren uttalar sig i den uppföljning som Sveriges Radio har gjort på P1-dokumentären "Fallet Sinthu – död i slutet rum". Avsnittet sänds torsdagen den 15 december, nästan på dagen två år efter att Sinthu dog i ett rum på psykavdelningen på Västerås sjukhus den 10 december 2014.

– Om polisen inte hade ingripit då hade han inte avlidit den där dagen, säger rättsläkaren Wolfgang Giebe i inslaget.

Efter den första dokumentären om fallet har Ekot granskat den nya, tidigare sekretessbelagda utredningen. Där framgår det att rättsläkaren gjort en ny bedömning sedan han tagit del av nya vittnesförhör. Wolfgangs första besked var att Sinthu dog på grund av en olyckshändelse, men nu har han ändrat åsikt. I samband med radions granskning trädde flera vittnen fram vilket ledde till att fallet togs upp igen. Bland annat hade vittnena sett att polisen använde ett grepp som skulle kunna vara farligt, där en polis tryckte sitt knä i Sinthus rygg. Nu menar rättsläkaren att ingripandet från poliserna orsakade hans död.

Rättsläkaren säger att det var flera faktorer som spelade in när Sinthu dog efter att ha brottats ner av flera poliser i ett rum på psykakuten. Att poliserna satt på Sinthus rygg när han låg på magen, att de använde stora mängder pepparspray och att de höll en plastpåse över hans mun. Rättsläkaren anser att var och en av insatserna, eller alla tillsammans, gjorde att Sinthu drog ner kräkningar i lungorna och kvävdes.

– Var och en för sig kan ha orsakat, men att alla händelser ihop har lett till mannens död, det är säkert, säger han i radioinslaget.

28-åringens död utreds av psyk

Trots de nya uppgifterna har chefsåklagaren vid riksenheten för polismål, Lena Lithner, än en gång lagt ner förundersökningen mot poliserna. Hon menar att det "inte kunnat slås fast att någon enskild polisman eller att dessa tillsammans utövat sådant våld eller annan åtgärd" mot Sinthu att han dog.

Familjen har överklagat beslutet, men åklagarna på Utvecklingscentrum i Malmö, som kan överpröva polismål, har bestämt sig för att inte ta upp ärendet igen. Det betyder att ingen av de fem poliser som var med under ingripandet på psykakuten åtalas vare sig för vållande till annans död eller tjänstefel. De kommer heller inte att få någon disciplinär påföljd.

Hör hela radioinslaget här

Journalisterna Daniel Velasco och Bo-Göran Bodin pekade redan i det första avsnittet på en rad omständigheter som inte framkommit i förundersökningen. Eller helt enkelt utelämnats av åklagare Lena Lithner. Bland annat kom vittnesmål från personal inte med. Personer som alltså blev vittnen till delar av det som hände i det delvis slutna rummet.

Läs också: Kvävdes Sinthu av yttre våld?

Efter fyra månaders utredning valde Lena Lithner, chefsåklagare vid riksenheten för polismål att lägga ner utredningen. Slutsatsen var att Sinthus död var en olyckshändelse tillföljd av att hans andningsvägar täpptes igen av hans egna kräkningar.